Za pripremu ove ledene poslastice trebat će vam svježe borovnice i zaslađeno kondenzirano mlijeko, koje daje posebnu kremoznost te ima sladak i karameliziran okus. Umjesto šećera možete koristiti i neki drugi prirodni zaslađivač, poput meda ili stevije.

Ovaj sladoled savršeno će odgovarati poslije svakog obroka, a servirati ga možete u kornetu s preljevom od jagoda ili malina.

Sladoled od borovnica

Sastojci:

300 ml zaslađeno kondenziranog mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
480 ml ohlađenog vrhnja za šlag
200 g svježih borovnica
50 g šećera
1 žličica soka limuna

Priprema:

U srednjem loncu na srednje jakoj vatri zakuhajte borovnice, šećer i limunov sok. Smanjite vatru i kuhajte deset minuta. Istovremeno sa žlicom razbijajte borovnice kako bi se raspale. Maknite s vatre i pričekajte da se smjesa u potpunosti ohladi. U međuvremenu istucite vrhnje u šlag. U velikoj zdjeli pomiješajte kondenzirano mlijeko i ekstrakt vanilije, te lagano umiješajte šlag u smjesu. Dodajte ohlađenu smjesu od borovnica i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Izlijte ju u kalup za kruh i prekrijte plastičnom folijom.

Stavite u zamrzivač na najmanje šest sati, a najbolje preko noći. Izvadite iz zamrzivača i kratko ostavite na sobnoj temperaturi kako bi lakše oblikovali kuglice sladoleda. Poslužite s preljevom po želji.