Krater kolač zanimljivog je izgleda jer se puding od vanilije prelijeva u biskvit pa izgleda poput vulkanskog kratera.
Sastojci:
Za biskvit:
250 g šećera
250 g brašna
4 jaja
100 ml ulja
150 ml mlijeka
30 g kakao praha
1 prašak za pecivo
Za kremu:
750 ml mlijeka
3 vanilin šećera
2 pudinga od vanilije
Priprema:
Za kremu odvojite dvadesetak žlica mlijeka i u njima otopite puding, da nema grudica. Preostalo mlijeko pomiješajte s vanilin šećerom, pa stavite kuhati. Kad prokuha dodati razmućeni puding i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto miksajte s šećerom. Dodajte ulje i još jednom kratko izmiksajte.
U posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke, pa ih polako dodajte u žumanjke. Sve dobro umutite pa žlicom polako dodajte dio po dio snijega od bjelanjaka. Dobivenu smjesu izlijte u četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Žličicom vadite nadjev od pudinga, pa ga malo po malo prelijevajte preko smjese za biskvit.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, pa kolač pecite oko 40 minuta. Kad je pečen ostavite da se skroz ohladi prije rezanja i posluživanja.
izvor: stvar ukusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice