Recept za originalnu granitu dolazi sa Sicilije i ovu popularnu slasticu opisuje kao poluzamrznutu poslasticu koja se priprema od šećera ili meda, vode i različitih sastojaka, od kave ili metvice do voća i orašastih plodova. Voćne granite su ujedno i najpopularnije, a na Siciliji se uglavnom pripremaju od limuna. Odabir sastojaka, posebno voća, utječe na to koliko će granita biti slatka ili kiselkasta, a vi birajte prema svom raspoloženju. Osim voća pripremite i iscijeđeni sok ili čaj, a za odrasle možete dodati malo vina ili liker.

Tajna savršene granite je i u tome što se odabrano voće u blenderu mora usitniti u pire uz dodatak soka i šećera. Ako je potrebno, dodajte koju žlicu vode. U posudi za zamrzavanje, u tankom sloju, zamrznite granitu oko pola sata do 45 minuta, toliko da se naprave kristalići leda. Potom vilicom usitnite granitu prvo u veće komade, a potom u manje. Vratite granitu u zamrzivač na četiri sata prije posluživanja.

Okušajte se u pripremi granite od nektarina:

Sastojci:
6 kom velikih nektarina (može i breskvi)
1 + 1/3 šalice vode
1/2 šalice šećera

Priprema:
Ogulite nektarine, prepolovite ih i uklonite koštice. Narežite ih na kockice i stavite u posudu sa šalicom vode na umjerenu vatru. Poklopite nektarine i pirjajte ih deset minuta povremeno miješajući. Kad omekšaju, maknite ih s vatre, umiješajte šećer i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade. Potom u blenderu napravite pire od nektarina i preostale 1/3 šalice vode. Premjestite smjesu u plitku posudu i ostavite u zamrzivaču. Kad se smjesa počne smrzavati, vilicom je dobro promiješajte i vratite u zamrzivač. Svakih pola sata ponovite postupak (od šest do osam puta). U slast!