Neki kolači su tradicionalni i prenose se generacijama s koljena na koljeno, drugi su moderni i sada se prenose putem interneta i društvenih mreža. No postoje neki kolači koje možete probati samo u nekom restoranu ili slastičarnici, a čiji se okus pamti. Takav je kolač koji u Njemačkoj zovu torta Himmel und Hölle, a kod nas se može prevesti kao torta "raj i pakao". Radi se o predivnoj kremastoj slastici s nadjevom od voća, najčešće malina.
Ovaj recept dolazi iz njemačke slastičarne, a otkrila ga je jedna Hrvatica koja ga je dobila od sestre i njezine prijateljice slastičarke, piše Coolinarika.com. Maline u ovom receptu možete zamijeniti jagodama ili nekim drugim šumskim voćem.
Sastojci:
- 8 žumanjaka
- 250 g maslaca
- 240 g šećera
- 6 žlica vode
- prstohvat soli
- 1/2 praška za pecivo
- 280 g glatkog brašna
- 8 bjelanjaka
- 320 g šećera
- 1/2 žlice gustina
- malo soli
- žlica limuna
Za kremu od malina:
- 500-800 g malina
- 1 l soka od naranče (juice)
- 2 pudinga od vanilije
- 4-5 žlica šećera
Za šlag:
- 1 l slatkog vrhnja
- 4 kremfiksa
- 2 vanilin šećera + 4 žlice šećera
Priprema:
Maslac i šećer izmiksajte, dodajte žumanjke, sol, vodu i na kraju brašno s praškom za pecivo.
Bjelanjke pjenasto umutite sa šećerom, limunom i jednom žličicom gustina.
Pripremite dvije tepsije iste veličine i stavite papir za pečenje. Podijelite žutu i bijelu smjesu u obje tepsije.
Pecite na 180 stupnjeva otprilike 25 minuta.
Kora koja će vam biti gornja odmah izrežite na kvadratiće, poslije ćete ih slagati preko kreme.
Ispecite i drugu koru isti postupak samo nemojte rezati, neka vam ostane cijela.
Skuhajte prvu kremu s malinama. Stavite kuhati 800 ml soka od naranče, a u ostatak soka umiješajte dva pudinga i šećer.
Kada sok prokuha dodajte maline, pustite da i maline prokuhaju te povežite s pudingom i još vruće prelijte po donjoj kori.
Kada vam se ohladi prvi sloj premažite slatkim vrhnjem kojeg ste izmiksali sa šećerom i kremfiksom.
Na šlag stavite gornji sloj kora.
Izvor: Coolinarika.com
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice