Neki kolači su tradicionalni i prenose se generacijama s koljena na koljeno, drugi su moderni i sada se prenose putem interneta i društvenih mreža. No postoje neki kolači koje možete probati samo u nekom restoranu ili slastičarnici, a čiji se okus pamti. Takav je kolač koji u Njemačkoj zovu torta Himmel und Hölle, a kod nas se može prevesti kao torta "raj i pakao". Radi se o predivnoj kremastoj slastici s nadjevom od voća, najčešće malina.

Ovaj recept dolazi iz njemačke slastičarne, a otkrila ga je jedna Hrvatica koja ga je dobila od sestre i njezine prijateljice slastičarke, piše Coolinarika.com. Maline u ovom receptu možete zamijeniti jagodama ili nekim drugim šumskim voćem.

Sastojci:

  • 8 žumanjaka
  • 250 g maslaca
  • 240 g šećera
  • 6 žlica vode
  • prstohvat soli
  • 1/2 praška za pecivo
  • 280 g glatkog brašna
  • 8 bjelanjaka
  • 320 g šećera
  • 1/2 žlice gustina
  • malo soli
  • žlica limuna

Za kremu od malina:

  • 500-800 g malina
  • 1 l soka od naranče (juice)
  • 2 pudinga od vanilije
  • 4-5 žlica šećera

Za šlag:

  • 1 l slatkog vrhnja
  • 4 kremfiksa
  • 2 vanilin šećera + 4 žlice šećera

Priprema:

Maslac i šećer izmiksajte, dodajte žumanjke, sol, vodu i na kraju brašno s praškom za pecivo.

Bjelanjke pjenasto umutite sa šećerom, limunom i jednom žličicom gustina.

Pripremite dvije tepsije iste veličine i stavite papir za pečenje. Podijelite žutu i bijelu smjesu u obje tepsije.

Pecite na 180 stupnjeva otprilike 25 minuta.

Kora koja će vam biti gornja odmah izrežite na kvadratiće, poslije ćete ih slagati preko kreme.

Ispecite i drugu koru isti postupak samo nemojte rezati, neka vam ostane cijela.

Skuhajte prvu kremu s malinama. Stavite kuhati 800 ml soka od naranče, a u ostatak soka umiješajte dva pudinga i šećer.

Kada sok prokuha dodajte maline, pustite da i maline prokuhaju te povežite s pudingom i još vruće prelijte po donjoj kori.

Kada vam se ohladi prvi sloj premažite slatkim vrhnjem kojeg ste izmiksali sa šećerom i kremfiksom.

Na šlag stavite gornji sloj kora.

Izvor: Coolinarika.com