Škotski snježni kolač predivna je slastica s malinama posipan kokosom što mu daje efekt snježnog pokrivača pa se stoga savršeno uklapa u zimsko razdoblje.

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 170 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 1 žumanjak
  • 220 g džema od malina
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 150 g kristal šećera
  • 3 jaja
  • 150 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 110 g šećera u prahu
  • malo mlijeka ili vode
  • kokos za posipanje
Recept za škotski snježni kolač od kokosa i malina
Shutterstock 

Priprema:

Maslac izmiksajte sa šećerom pa dodajte žumanjke i miksajte da se sjedini. Dodajte brašno. Vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete teksturu krušnih mrvica. Utisnite smjesu na dno kalupa za torte. Pecite oko 10 minuta, ali pazite da ne zagori. Ostavite da se ohladi.

Izmiksajte maslac i šećer dok ne postanu vrlo svijetli i pahuljasti. Dodajte otprilike jednu trećinu umućenih jaja i dobro izmiksajte na srednjoj brzini pa dodajte trećinu prosijanog brašna. Ponovite ovaj korak. Dodajte ostatak jaja i dobro izmiješajte pa smanjiti mikser na najnižu razinu i dodajte preostalo brašno i miješajte dok se ne sjedini.

Žlicom ravnomjerno rasporedite pekmez po posudi, pazeći da ne dođe do ruba posude. Nadjev ravnomjerno rasporedite po cijelom pekmezu i tijestu. Pecite oko 30 minuta. Ne otvarajte pećnicu dok ne osjetite miris i primijetite da se tijesto diglo. Prije vađenja iz pećnice čačkalicom provjerite je li pečeno. Ostavite da se ohladi.

Prođite nožem po kolaču, sve do tijesta, a zatim protresite tepsiju. Trebali biste osjetiti da se trese u tepsiji prije nego što ga ukrasite. Stavite šećer u zdjelu i polako dodajte mlijeko ili vodu malo po malo (pola žličice) dok ne dobijete gustu, ali tekuću konzistenciju. Dodajte još šećera ili tekućine ako vidite da se glazura ne širi lijepo. Prekrijte kolač glazurom. Prije nego što se glazura počne sušiti, obilato pospite kokosom. Pustite da se glazura potpuno osuši i stegne, što će trajati nekoliko sati. Kada se stegne, narežite kolač na kocke. Čuvajte kolač pokriven na sobnoj temperaturi.