Znate li kako se priprema crumble, tradicionalna britanska slastica? Nije teško, jer osim što za pripremu ovog mrvičastog kolača možete koristiti sezonsko voće po želji, možete uključiti i hranjive sastojke kao što su orašasti plodovi te zobene pahuljice. Spoj pečenih sastojaka, slatki okus voća te po želji dodanog šećera i začina osvaja nepca a vama otvara vrata u svijet brojnih mogućnosti pripreme ovog odličnog deserta. Zanimljivo je i kako se upravo ovaj desert redovito priprema i u domu slavnog chefa Jamiea Olivera.

Mi smo se odlučili za iskreni jesenski desert, uz koji ćete s lakoćom potrošiti višak jabuka. Po želji u osnovni recept možete dodati I suho voće (mi glasamo za grožđice) te sjemenke. A kako poslužiti crumble? Po želji, još topao poslužen u zdjelice te uz dodatak domaće karamele, slatkog vrhnja ili uz malo sladoleda od vanilije.

Crumble s jabukama i orasima
Sastojci:
Za jabuke:
1,5 kg jabuka
30 ml soka od limuna
100 g muscovado šećera

Crumble:
50 g glatkog brašna
50 g zobenih pahuljica
150 g muscovado šećera
150 g oraha
100 g maslaca

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Jabuke operite, ogulite i narežite na tanke kriške pa ih prelijte sokom od limuna te pomiješajte sa smeđim šećerom i nekoliko žlica vode. Stavite sve sastojke na vatru i pričekajte da proključaju. Potom ih prebacite u dublju keramičku posudu i pecite oko 20 minuta u zagrijanoj pećnici, sve dok jabuke ne omekšaju. Za to vrijeme pomiješajte brašno, zobene pahuljice, grubo nasjeckane orahe i šećer pa rukama umiješajte listiće maslaca. Pripremljenu mrvičastu smjesu rasporedite po omekšalim jabukama pa sve vratite u pećnicu na još 20 minuta. Poslužite toplo!