Crepes Suzette su slatke palačinke prelivene umakom od naranče i karameliziranog šećera. Priprema će potrajati malo duže, proces uključuje i flambiranje, ali trud će vam se definitivno isplatiti.

Idealan su desert za hladne zimske večeri, a možete ih ubaciti i na jelovnik za nadolazeće Valentinovo. U slast!

Crepes Suzette

Sastojci za palačinke:

2 jaja
90 g glatkog brašna
120 ml mlijeka
⅛ žličice soli
½ žličice šećera
80 ml hladne vode
1 žlica suncokretovog ulja
1 žlica rastopljenog maslaca

Sastojci za umak:

1 žlica korice naranče180 ml soka od naranče
120 g maslaca
100 g šećera
80 ml likera Grand Marnier
2 žlice konjaka

Priprema:

U posudi pjenjačom mutite jaja, brašno, mlijeko, sol i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesa će biti gusta pa dodajte vodu, ulje i maslac. Zagrijte tavu za palačinke, premažite je s malo maslaca ili ulja, dodajte pola kutlače smjese u tavu te ju nagnite da se tijesto ravnomjerno rasporedi. Pecite palačinke na srednje jakoj vatri, dok rubovi lagano ne počnu dobivati boju. Okrenite ju pa pecite još 20-ak sekundi. Palačinku prebacite na tanjur, a isti postupak ponovite s ostatkom tijesta kako bi dobili ukupno 12 palačinki.
U velikoj i dubokoj tavi, na srednje jakoj vatri, zakuhajte sok od naranče s koricom naranče, dodajte maslac i šećer pa povremeno promiješajte. Smanjite vatru, umiješajte liker od naranče i pričekajte da zavrije. Kuhajte otprilike 15 minuta dok se umak ne zgusne.
Palačinke preklopite u trokut pa rasporedite po tavi. Ulijte konjak i flambirajte. Kratko ostavite na vatri kako bi alkohol isparip. Servirajte odmah, s kuglicom sladoleda od vanilije.