Mnoge domaćice pokušavaju sve i svašta kako bi dobile savršenu smjesu za palačinke, a većini se čini da nema ništa lakše nego pripremiti jednu od omiljenih poslastica. Međutim, većina njih čini veliku pogrešku.
Naše su bake imale razne kolače koji su jamčili da će omiljena poslastica biti mekana, a najvažnije im je bilo da palačinke nisu žilave i da su mogle stajati dva dana. Jedan od trikova je staviti što manje mlijeka, a neke domaćice to i izbjegavaju.
Sastojci:
3 šalice brašna,
1 žlica šećera,
malo soli
1/2 žličice praška za pecivo,
1 vrećica vanilin šećera,
2,5 šalice gazirane vode,
ulje.
Priprema:
Brašno pomiješajte s gaziranom vodom, šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i prstohvatom soli pa miješajte mikserom dok ne dobijete rijetku kašu. Dodajte jednu žlicu ulja i još malo miksajte.
Za pečenje palačinki najprikladnija je tava s teflonskim dnom. U tavu ulijte nekoliko kapi ulja, a kada se dobro zagrije, ulijte otprilike pola kutlače tekuće smjese, tek toliko da prekrije dno posude. Kada je jedna strana palačinke pečena, preokrenite je na drugu stranu. Prije pečenja svake palačinke u tavu dodajte nekoliko kapi ulja.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
Univerzalan recept za paprikaš koji možete pripremiti s bilo kojim mesom
Super jednostavan i brz recept za čokoladni kolač iz tave