Gravče na tavče poznato je makedonsko jelo omiljeno i kod nas, ali je ovdje poznatije kao zapečeni grah. Ovo jeftino i ukusno jelo možete jesti kao prilog, ali i samostalno jelo, pogotovo ako mu dodate kobasicu ili slaninu.

Sastojci:

  • 500 g graha
  • 1,5 kg luka
  • 4, 5 češnja češnjaka
  • mljevena crvena paprika
  • suhi začini
  • papar
  • lovorov list
  • mast ili ulje
  • kobasica ili slanina

Priprema:

Grah namočite večer prije kuhanja. Ujutro ga operite pod mlazom vode I skuhajte. Na malo masnoće propirjajte luk i češnjak, dodajte papriku i suhe začine. Kad je luk prodinstan, sve stavite u tepsiju, poredajte sloj graha, luk i češnjak, kobasicu ili slaninu te zalijte s malo vode u kojoj se kuhao grah. Pecite u pećnici sat vremena na 200 Celzijevih stupnjeva.