Bolonjez je jedan od najomiljenijih umaka, praktičan i brz, a vrlo zasitan, a može se pripremati s bilo kojim mljevenim mesom. Ako nemate kod kuće mljevenu junetinu, isprobajte jednostavan pureći bolonjez gotov za pola sata

Bolonjez je poznati sastojak lazanja, a na YouTube kanalu Good appetite! pronašli smo recept za zapečenu tjesteninu s umacima bolonjez i bešamel.

Sastojci

1 luk
2 češnja češnjaka
600 g mljevene svinjetine
100 ml crnog vina
300 g pelata
250 g tjestenine
1 poriluk
40 g maslaca
20 g brašna
500 ml mlijeka
80 g parmezana
150 g tvrdog sira
muškatni oraščić po želji

Recept za zapečeni bolonjez

10:30
Korak 1

Popržite

Na malo ulja u tavi popržite sitno nasjeckani luk, pa kad omekša dodajte mljeveni ili naribani češnjak. Dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite i popržite.

10:33
Korak 2

Pirjajte

Zatim ulijte crno vino i kuhajte dok malo ne ispari pa dodajte pelat. Sve dobro promiješajte. Poklopite i pustite da se kuha, probajte tekućinu i začinite po želji.

10:33
Korak 3

Napravite umak bešamel

U tavi rastopite maslac pa dodajte nasjeckani poriluk i pržite dok ne omekša. Zatim dodajte brašno i promiješajte. Nakon minutu ulijte mlijeko i kuhajte dok se umak ne zgusne. Zatim dodajte sol, papar i malo muškatnog oraščića. Promiješajte i maknite s štednjaka.

10:34
Korak 4

Izmiksajte

Ulijte u posudu i izmiksajte štapnim mikserom da nema grudica, a sve to možete i u blenderu. Dodajte naribani parmezan i promiješajte.

10:34
Korak 5

Skuhajte tjesteninu

Kuhanu tjesteninu dodajte u umak bešamel i promiješajte.

10:34
Korak 6

Posložite u tepsiju

Vatrostalnu posudu nauljite i na dno stavite tjesteninu u bešamelu. Zatim dodajte meso pa tjesteninu, meso i posljednji sloj tjesteninu. Bogato pospite naribanim sirom.

10:44
Korak 7

Pecite

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko pola sata.

Postupak pogledajte u videu: