Bolonjez je jedan od najomiljenijih umaka, praktičan i brz, a vrlo zasitan, a može se pripremati s bilo kojim mljevenim mesom. Ako nemate kod kuće mljevenu junetinu, isprobajte jednostavan pureći bolonjez gotov za pola sata.
Bolonjez je poznati sastojak lazanja, a na YouTube kanalu Good appetite! pronašli smo recept za zapečenu tjesteninu s umacima bolonjez i bešamel.
Sastojci
1 luk
2 češnja češnjaka
600 g mljevene svinjetine
100 ml crnog vina
300 g pelata
250 g tjestenine
1 poriluk
40 g maslaca
20 g brašna
500 ml mlijeka
80 g parmezana
150 g tvrdog sira
muškatni oraščić po želji
Recept za zapečeni bolonjez
Popržite
Na malo ulja u tavi popržite sitno nasjeckani luk, pa kad omekša dodajte mljeveni ili naribani češnjak. Dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite i popržite.
Pirjajte
Zatim ulijte crno vino i kuhajte dok malo ne ispari pa dodajte pelat. Sve dobro promiješajte. Poklopite i pustite da se kuha, probajte tekućinu i začinite po želji.
Napravite umak bešamel
U tavi rastopite maslac pa dodajte nasjeckani poriluk i pržite dok ne omekša. Zatim dodajte brašno i promiješajte. Nakon minutu ulijte mlijeko i kuhajte dok se umak ne zgusne. Zatim dodajte sol, papar i malo muškatnog oraščića. Promiješajte i maknite s štednjaka.
Izmiksajte
Ulijte u posudu i izmiksajte štapnim mikserom da nema grudica, a sve to možete i u blenderu. Dodajte naribani parmezan i promiješajte.
Skuhajte tjesteninu
Kuhanu tjesteninu dodajte u umak bešamel i promiješajte.
Posložite u tepsiju
Vatrostalnu posudu nauljite i na dno stavite tjesteninu u bešamelu. Zatim dodajte meso pa tjesteninu, meso i posljednji sloj tjesteninu. Bogato pospite naribanim sirom.
Pecite
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko pola sata.
Postupak pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice