Hrskave izvana, mekane iznutra odlična su kombinacija kroasana i domaćih kiflica. Tijesto se za vrijeme pripreme premazuje maslacem, te se one pri pečenju vrlo lijepo i bogato razlistaju, daju karakterističan izgled kroasana, a sama priprema je vrlo jednostavna.

Sastojci:

Tijesto
500 gr glatkog brašna
320 ml mlijeka
2 žumanjka
7 g suhog kvasca ili 20g svježeg
2 žlice šećera
150 g maslaca
prstohvat soli

Priprema:

U posebnoj posudi razmutite mlijeko, kvasac i šećer, te ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. Za to vrijeme pripremite zdjelu za tijesto u koju ste stavili brašno i u njemu napravili malo udubljenje. Kada se kvasac aktivira dodajte ga u brašno, dodajte i dva žumanjka, pa umijesite glatko tijesto.

Dobiveno tijesto ostavite da se odmori 15 minuta, pa ga ponovo premjesite. Nakon što ga premjesite ostavite tijesto da se diže dodatnih 30 minuta.

Dignuto tijesto podijelite ga na 6 jednakih dijelova, a svaki dio formirajte u kuglu. Svaku od 6 loptica razvaljajte oblik kruga što tanje. Razvaljane krugove tijesta premažite otopljenim maslacem i slažite jedan na drugi. Zadnji krug ne premazujte. Tako pripremljeno tijesto ponovo valjkom razvaljajte u jedan veliki krug i podijelite na 24 jednaka dijela.

Dobivene kiflice punite nadjevom po želji, slatkim, slanim ili ostavite prazne i smotajte od šireg ruba prema tanjem. Prebacite ih u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite na sobnoj temperaturi da se dižu 30 minuta.

Premažite ih ponovo otopljenim maslacem i umućenim jajetom, posipajte npr sezamom, ćurekotom, krupnom soli i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta na 180 stupnjeva.

izvor: index.hr