Kuglof je jedan od kolača koji su nezaobilazni na blagdanskom stolu. U naše krajeve došao je iz Austro-Ugarske, iako njegovo porijeklo nije potvrđeno. Neki tvrde da je austrijski, dok drugi da je francuski, a prema nekim dokazima kolač sličnog oblika postojao je još u starom Rimu. Kod nas je već tradicionalan, slično kao i božićni kruh stollen u Njemačkoj ili panettone u Italiji.
Ova biskvitna delicija izgleda kraljevski i svečano, a može se ukrasiti u božićnom stilu. Osim što lijepo izgleda, može stajati dugo, a jede se uz kavu, čaj ili kuhano vino, a može biti i odličan doručak uz mlijeko.
Priprema ovog mirisnog, aromatičnog, sočnog i mekanog deserta je vrlo jednostavna. Pomiješajte sastojke, izlijte ih u kalup i stavite u pećnicu, a za to vrijeme napravite sirup koji ćete preliti po pečenom kolaču. Budući da vam za pripremu treba i limunova korica, preporučujemo upotrebu domaćih, nešpricanih limuna.
Sastojci za kuglof:
- 230 g omekšalog maslaca
- 500 g šećera
- 6 jaja, sobne temperature
- 5 žlica limunovog soka
- 1 žlica naribane limunove korice
- 360 g glatkog brašna
- ½ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- 300 g kiselog vrhnja
Sastojci za sirup:
- 60 g kiselog vrhnja
- 30 g omekšalog maslaca
- 320 g šećera u prahu
- 3 žlice limunovog soka
- 2 žličice naribane limunove korice
Priprema:
Kalup za kuglof dobro namastite te ga pobrašnite. Pomoću miksera sjedinite omekšali maslac i šećer. Miksajte dok smjesa ne bude lagana i pjenasta, otprilike pet minuta. U smjesu dodajte jedno po jedno jaje, konstantno miksajući. Umiješajte limunov sok i limunovu koricu. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. U mokre sastojke naizmjenično dodaje smjesu s brašnom i kiselo vrhnje. Miksajte kratko na manjoj brzini, tek toliko dok se sastojci ne sjedine. Smjesu izlijte u prethodno pripremljeni kalup, a pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Stavite u pećnicu i pecite otprilike sat vremena.
Gotov kolač ostavite da se hladi 10 minuta, a potom ga izvadite iz kalupa. Za pripremu sirupa umutite kiselo vrhnje s omekšalim maslacem. Smjesu miješajte dok ne postane glatka, a zatim postepeno dodajte šećer u prahu. Umiješajte sok i koricu limuna i sve još jednom dobro promiješajte. Sirup ravnomjerno prelijte preko ohlađenog kuglofa. Po želji, preko sirupa, naribajte još malo limunove korice. Narežite, poslužite i uživajte.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice