Blagdanski stol nezamisliv je bez mješavine povrća, majoneze i jaja zvane francuska salata. Ovo jelo koje je omiljeno i kod nas, nastalo je u Moskvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage. Tamo ju je pripremao chef Lucien Olivier, ruski kuhar belgijsko-francuskih korijena. Salata je najprije postala popularna kao ruska salata, ali su se sastojci mijenjali. Inače, Olivier je u originalan recept stavljao teleći jezik, jastog, kavijar, krastavce, kapare, zelenu salatu, tvrdo kuhana jaja i zrna soje.
Kod nas je najpopularnija pod imenom francuska salata, ali se priprema i ruska ili Olivier salata, a oko razlike se još uvijek vode rasprave. Neki tvrde da upravo jabuka u francuskoj salati čini razliku s ruskom, dok drugi tvrde da jabuka ne ide u francusku. Ruska ili Olivier salata sadrži neku vrstu mesa, a najčešće se stavljaju komadići šunke, piletine ili pak kobasice. Neki u nju dodaju i sir, tjesteninu, kukuruz... Umjesto jabuke može se dodati kruška ili obje voćke.
Ide li jabuka u francusku salatu?
Recept za kremastu francusku salatu
Priprema:
- 400 g smrznutog graška
- 400 g mrkve
- 400 g kuhanog krumpira
- 200 g kiselih krastavaca
- 400 g domaće majoneze
- 100 g kiselog vrhnja
- 1-2 žlice limunovog soka
- 1 žlica senfa
- sol, papar
Priprema:
Krumpir skuhajte u ljusci, pričekajte da se dobro ohladi pa ga ogulite i narežite na male kockice. Mrkvu operite, ogulite i narežite na kockice. Kuhajte je 10-ak minuta u kipućoj vodi pa dodajte i smrznuti grašak. Još kratko kuhajte, dok grašak ne omekša. Procijedite i pustite da se malo ohladi.
Krastavce narežite na kockice i kolutiće, ovisno o tome koliko su veliki. Pažljivo pomiješajte krumpir, grašak, mrkvu i krastavce, a zatim dodajte majonezu, senf i vrhnje. Posolite, popaprite i dodajte limunovog soka po ukusu. Prebacite u plastičnu posudu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku.
Torta od francuske salate
Sastojci:
- 1 ljubičasti luk
- 1 žličica šećera
- 1/2 žličice soli
- 1 žlica octa
- vruća voda
- 200 g šunke
- 1 mrkva
- 200 g sira
- 1 jabuka
- 3 jajeta
- majoneza
Priprema:
Luk narežite na kolutove, pa malo izgnječite rukama. Dodajte šećer, sol i ocat, pa prelijte kipućom vodom. Ostavite 10-ak minuta.
Skuhajte jaja, naribajte i mrkvu, sir i jabuku. Šunku narežite na kockice. Procijedite luk. U zdjelu stavite pola količine luka, zatim pola količine šunke. Prelijte majonezom. Zatim pola količine jaja i pola količine sira. Opet je na redu majoneza. Pola količine mrkve, zatim cijela količina jabuka i ostatak šunke. Prelijte majonezom. Zatim preostali luk i jaja, pa opet majoneza. A onda preostala mrkva, majoneza, pa sir.
Pripremu pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice