Kruh je oduvijek bio najvažnija namirnica u kućanstvima, a ova se hrana poštuje od davnih vremena. Nekada je svako kućanstvo peklo domaći kruh, a iako se to u modernim vremenima smanjilo, posljednjih godina se ipak vraćamo toj staroj tradiciji.

Iako je ministar gospodarstva Ante Šušnjar razbjesnio javnost kada je poručio građanima da sami peku kruh kako bi uštedjeli, činjenica je da su domaće tijesto i kruh najzdraviji.

Danas postoji pregršt recepata za različite vrste kruha, peciva, pogača, lepinja i sličnih proizvoda koji su se u prošlosti pekli u peći, a danas u pećnici, a postoje i recepti za lepinju i pogaču iz tave.

Donosimo vam zanimljiv recept za jednostavan kruh za koji vam treba samo nekoliko osnovnih sastojaka. Prvo se peče poklopljen, pod parom, da omekša, a zatim se skine poklopac kako bi kruh dobio zlatnu boju i koricu.

Sastojci:

  • 370 ml tople vode
  • 10 g suhog kvasca
  • 500 g brašna
  • 1 žličica soli

Priprema:

U posudi pomiješajte toplu vodu i kvasac, pa dobro promiješajte. Ostavite 10 minuta da se aktivira pa dodajte prosijano brašno i sol. Sastojke dobro izmiješajte kuhačom, tijesto je ljepljivo, zatim pokrijte krpom i ostavite 2 sata na toplom mjestu da se diže. Poprskajte krpu vodom.

Izvadite tijesto na pobrašnjenu podlogu pa zamijesite i oblikujte kuglu. Ponovno poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Stavite kruh u pleh i zarežite po površini u obliku križa.

Poklopite i pecite na 220°C oko pola sata u zagrijanoj pećnici.

Zatim skinite poklopac i pecite još 15-20 minuta.

Postupak pogledajte u videu: