Soda bikarbona je poznato prirodno sredstvo za čišćenje koje ima gotovo svako kućanstvo. Jeftina i pristupačna namirnica nevjerojatno je svestrana, koristi se za sve, od primjene u kulinarstvu do ribanja mrlja i izbjeljivanja odjeće.
Ali kada je u pitanju čišćenje, soda bikarbona ipak nije poželjna za sve. Blago abrazivna svojstva sode bikarbone čine je lošim izborom za čišćenje materijala koji su skloni grebanju. Saznajte koje površine nikada ne smijete čistiti sodom bikarbonom jer ih može nepovratno oštetiti.
1. Ogledala i prozori
Soda bikarbona je blagi abraziv, što je čini izvrsnom za nježno čišćenje mrlja s tvrdih površina, ali kada se radi o čišćenju materijala sklonim ogrebotinama poput stakla, treba je izbjegavati. Ona može ostaviti sitne ogrebotine na ogledalima i prozorima, zamutiti staklo i oštetiti ga.
2. Staklokeramičke ploče za kuhanje
Isto kao i kod ogledala i prozora, kada se radi o čišćenju staklokeramičke ploče za kuhanje, kako biste izbjegli grebanje površine, najbolje je preskočiti sodu bikarbonu. Umjesto abarazivnog praha, upotrijebite kremasto sredstvo za čišćenje za uklanjanje masnih ostataka hrane.
3. Aluminij
Soda bikarbona je alkalna, a kada je aluminij izložen bilo kojoj vrsti lužine dulje vrijeme, to može uzrokovati oksidaciju metala, mijenjajući boju površine. Kako biste izbjegli oksidaciju metala i posljedično promjenu boje, isperite aluminijsku tavu temeljito i odmah nakon pranja kako biste smanjili vrijeme izloženosti.
4. Mramor i kvarc
Abrazivna svojstva sode bikarbone mogu s vremenom oštetiti mramor i kvarc. Budući da soda bikarbona može uzrokovati ogrebotine i istrošiti gornji zaštitni sloj mramornih i kvarcnih površina, preskočite je kao svakodnevno sredstvo za čišćenje i umjesto toga odaberite kremu ili tekuće sredstvo za čišćenje. Tako ćete izbjeći skupa i trajna oštećenja.
5. Drveni podovi i namještaj
Soda bikarbona će uzrokovati mikro ogrebotine na drvenim podovima i namještaju. Posebno je problematična jer, osim što će drveni podovi ili namještaj izgubiti sjaj, čini drvo osjetljivim na razna oštećenja, što može zahtijevati skupe i dugotrajne kućne popravke.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice