Krutoni, prepečene kockice kruha koje su odličan dodatak raznim salatama ali i krem juhama lako možete pripremiti kod kuće, posebno od straog kruha što je još jedan dobar primjer no food wastea. Za pripremu je potrebno zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva a kruh narezati na kriške te kriške na kockice. Kockice rasporedite u jednom sloju po površini lima za pečenje te ih pošpricajte s malo masnoće. Pecite 5 minuta. Pečene možete začiniti na brojne načine a ovo su naše preporuke:

PESTO
Izmiksajte 4 nasjeckana režnja češnjaka, po 4 grančice peršinova lista i bosiljka sa 100 ml maslinova ulja i malo soli. Pesto zagrijte u tavici pa u njemu provaljajte pečene krutone. Poslužite uz juhu od rajčice ili uz svježu rajčicu s mozzarellom.

CURRY i ĐUMBIR
Ogulite 20 g đumbira, naribajte ga i pomiješajte s uljem od oraha, solju i 1 žlicom curryja. Zagrijte u tavici i provaljajte pržene krutone. Poslužite uz juhu od mrkve ili bundeve ili uz zelenu salatu.

SLANINA
Popržite nasjeckanu dimljenu slaninu na 2 žlice suncokretovog ulja pa u tome promiješajte krutone. Poslužite uz razne juhe.

CHILLI i MED
Zagrijte 10 žlica suncokretovog ulja s 1 žlicom meda i 1 žličicom nasjeckane čili papričice. Provaljajte krutone i poslužite ih uz varivo od leće ili uz salatu s avokadom.