Marinada je tekuća smjesa od nekoliko sastojaka koja služi da se meso prije termičke obrade odmori, te da upije začine i arome koje će istaknuti okus ali i koje će meso učiniti dovoljno mekim, spremnim za pečenje. Razlikujemo razne vrste marinada, ali za istaknuti je kako svaka ima istu osnovu, ulje, začine te kiselkastu namirnicu. Hoće li to biti sok citrusa ili vinski ocat, odabir je na vama, baš kao i pri odluci hoćete li marinadu pripremiti dodatkom grančice svježeg ružmarina ili češnjaka. A može i oboje.

Podsjećamo na 2 odlične kombinacije, prvu za piletinu a druga za janjeće kotlete.

Marinada od jogurta

Popržite 1 žlicu začina (korijandar, kardamom, koromač) bez dodavanja masnoće pa fino izmiksajte. Nasitno nasjeckajte 6 češnjeva češnjaka te pomiješajte s 2 žličice soli. Dodajte sok i naribanu koricu 1 limete. Potom nasitno nasjeckajte 1 glavicu luka i čili te pomiješajte. Smjesu pomiješajte sa začinima te umiješajte 150 ml krem jogurta.

Marinada s balzamičnim octom i kaparima

Sastojci:
60 ml balzamičnog octa
90 ml maslinova ulja
1 žlica soka od limuna
4 češnja češnjaka (narezana na tanke ploške)
2 žlice opranih, posušenih te posoljenih kapara
1 žličica šećera
2 žličice morske soli
1 žličica svježe mljevenog papra
6 grančica ružmarina (3 cijele, 3 grubo usitnjene)

Priprema:
U velikoj posudi dobro promiješajte ocat, ulje, sok od limuna, češnjak, kapare, šećer, ružmarin, sol i papar.

Savjet više: Marinada će izgubit okus ako je miješate u metalnoj posudi. Najbolje je koristiti staklenu, keramički ili porculansku.