Vječno pitanje, kako znati koliko su omiljena jaja svježa, ima i praktičan odgovor. Odredite im svježinu jednostavnim testom za koji su vam potrebna jaja , prozirna staklena zdjela te voda. Uronite jaje te promatrajte.

Potpuno svježe jaje – ako jaje stavite u posudu s vodom i ono odmah poput kamena potone na dno posude, znači da je potpuno svježe.
Tjedan dana staro jaje – ako jaje uronite u vodu, ono potone, ali se jedna strana malo odigne, znači da je staro tjedan dana.
Tri tjedna staro jaje – ako jaje uronite u posudu s vodom, a ono se lagano podiže s dna posude, znači da je staro tri tjedna.
Staro jaje – ako jaje uronite u zdjelu s vodom i ono ostane plutati na površini, znači da je jaje staro i bolje ga nemojte upotrebljavati.

Sad, kada znate koliko su vaša jaja svježa ili stara, pročitajte i odgovore na česta pitanja vezana uz nezaobilazna jaja:

Što je poširanje?
Jednostavan postupak pripreme cijelih jaja kuhanjem bez ljuske. Priprema se tako da se u lonac doda voda i dvije žlice octa te pusti da voda zakuha. Jaje se razbije u posebnu manju posudu i polako ulije u lonac. Potom se lagano lopaticom bjelanjak u vodi omotava oko žumanjka kako bi poprimio lijep okrugao oblik. Kuha se od tri do četiri minute, potom vadi iz lonca i stavlja u mlaku vodu. Savjet više jest da jaja prije kuhanja budu dobro ohlađena i da se zakiseljena voda ne soli jer će se tako spriječiti odvajanje bjelanjka i žumanjka.

Što znači zeleni rub oko žumanjka kuhanog jaja?
Ako smo jaje prekuhali, može se pojaviti zelenkasti rub, što se može spriječiti kuhanjem prema točno određenim minutama, ali i naglim hlađenjem kuhanog jajeta.

Iz hladnjaka ili?
Dobro je jaja prije upotrebe izvaditi iz hladnjaka jer se izbjegavanjem nagle promjene temperature smanjuje mogućnost zgrušavanja. Ujedno, jaja sobne temperature dobivaju veći obujam tučenjem.

Koliko dugo kuhati jaje?
Za ukusno meko kuhano jaje potrebno je od 3,5 do 5 minuta kuhanja, dok za tvrdo kuhana jaja treba od 10 do 12 minuta.