Ukusne i savitljive tortilje bez glutena možete napraviti u različitim veličinama i iskoristiti u pripremi meksičkih specijaliteta.

Dobra je vijest da ih možete zamrznuti i imati pri ruci kad god se zaželite tacosa, enchilada, quesadille ili pak nachosa. Pričekajte da se u potpunosti ohlade, poslažite ih jednu na drugu, omotajte u plastičnu foliju i zamrznite.

Tortilje bez glutena

Sastojci:

200 g brašna bez glutena
¾ žličice ksantan gume
70 g škroba od tapioke
1 ½ žličica praška za pecivo
1 žličica soli
4 žlice kokosovog ulja
180 ml mlake vode

Priprema:

U veliku zdjelu stavite brašno bez glutena, ksantan gumu, škrob ili brašno od tapioke, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte sastojke. Ulijte kokosovo ulje pa opet sve skupa pomiješajte. Pomoću vilice lagano pokušajte što više sjediniti masnoću i brašno. Napravite udubinu u sredini i dodajte vodu. Umijesite tijesto; ono bi trebalo biti gusto i čvrsto, a ako se mrvi dodajte još žlicu ili dvije vode. Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite 30 minuta.
Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, a dok radite na jednom komadu neka ostala i dalje budu prekrivena krpom. Pospite malo škroba od tapioke na radnu površinu, na njega stavite komad tijesta i još malo pospite škrobom. S valjkom razvaljajte tijesto da bude okruglo i debljine otprilike pola centimetara. Ako se tortilja ne čini glatka, već kao da ima pukotine po površini, ponovno skupite tijesto, pospite s još škroba tapioke i ponovno ga razvaljajte dok ne postane glatko. Pomoću rezača za pizzu ili oštrog noža odrežite tijesto kako bi dobili pravilnije tortilje.
Zagrijte veću tavu na srednje jakoj vatri, tava bi trebala biti dovoljno vruća kada kapnete vodu da ona vrlo brzo ispari. Na vruću tavu stavite tortilju i pecite 45 sekundi ili dok ne vidite kako se počinju stvarati mali mjehurići na gornjoj površini. Pomoću lopatice preokrenite tortilju i pecite još 45 sekundi. Izvadite tortilju na kuhinjsku krpu, pokrijte, a s ostalim tijestom ponovite isti postupak.