• Naslovnica
  • Najnovije
  • Recepti
    • Predjelo
    • Juha
    • Glavno jelo
    • Zalogajčići
    • Desert
    Još
    • Namirnice
    • Savjet više
    Još
    • Naslovnica
    • Najnovije
    • Recepti
      • Predjelo
      • Juha
      • Glavno jelo
      • Zalogajčići
      • Desert
      Još
      • Namirnice
      • Savjet više
      Rubrike
      • Naslovnica
      • Najnovije
      • Recepti
        • Predjelo
        • Juha
        • Glavno jelo
        • Zalogajčići
        • Desert
        Još
        • Namirnice
        • Savjet više
        Ostalo
        • Marketing
        • Impresum
        • Kontakt
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja

        Copyright © 2021. Adria Media Zagreb d.o.o.

        Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

        Volite li brokulu iskoristite i stabljiku, evo i kako 0 Podijeli PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL
        • Savjet više

        Volite li brokulu iskoristite i stabljiku, evo i kako

        03.02.2023 09:02
        03.02.2023 09:02
        0

        Pokret ne bacanja hrane se temelji na djelovanju svakog od nas. Zato je važno naučiti kako iskoristiti više od svake namirnice. Danas govorimo o brokuli.

         brokula Izvor: Shutterstock

        Priče o hrani neraskidivo su vezane uz priče o No Food Waste promišljanjima i djelovanju. Održivost, briga za prirodu ali i kvalitetniji svakodnevni život svakoga od nas započinje upravo u našim domovima. A velike promjene su moguće jedino kroz male svakodnevne korake pa je vrijedno primjerom pokazati kako samostalno možemo doprinjeti ne bacanju hrane, velikom globalnom problemu. Na listi namirnica koje se često bacaju te problem bacanja hrane čine još problematičnijim je i povrće, a ostaci od povrća, posebno u našim domovima, oni su koji se mogu iskoristiti za pripremu kvalitetnih obroka.

        Danas govorimo o brokuli, jednoj od najzdravijih namirica na svijetu koja svojim nutrijentima djeluje blagotvorno na zdravlje organizma. Korištenjem ne samo cvjetova brokule već i stabljike brinemo kako za pripremu hranjivih obroka, vlastiti zdravlje te smanjenje količine otpada u našim domovima. Stabljika brokule je izvor vlakana koji su od velike važnosti u našem probavnom sustavu a primjer za korištenje su jednostavni.

        Pa tako stabljiku brokule iskoristite za pripremupovrtnog temeljca zajedno sa svim ostalim povrtnim ostacima. Ukoliko stabljiku želite i pojesti važno je odstraniti vanjski tvrđi dio te u juhi ili varivu kuhati unutarnji, mekši dio. Taj se dio može pripremiti i pečenjem u pećnici zajedno s ostalim korjenastim povrćem. Stabljika brokule je odličan dodatak salatama, dovoljno je naribati te iskoristiti za pripremu salate s mrkvom, kupusom, celerom, sve začinjeno s preljevom po želji.

        Tjestenina s brokulom i vrhnjem

         tjestenina s brokulom Izvor: Shutterstock

        Sastojci:

        500 g cvjetova i stabljike brokule
        2 češnja češnjaka
        Sok i korica limuna
        120 ml slatkog vrhnja (35% mm)
        50 g parmezana
        sol, papar
        maslinovo ulje

        Priprema:
        Skuhajte tjesteninu prema uputstvima na pakiranju. Za to vrijeme zagrijte maslinovo ulje na tavici. Dodajte cvjetove i sitno nasjeckane komadiće stabljike brokule i kratko pržite dok ne puste tekućinu i poprime malo boje, otprilike pet minuta. Umiješajte sitno nasjeckani češnjak, koricu i sok jednog limuna pa još kratko držite na vatri. Ulijte slatko vrhnje i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, pričekajte da proključa pa maknite s vatre. Na kraju umiješajte parmezan i ocijeđenu tjesteninu. Dobro promiješajte, začinite soli i paprom po ukusu pa poslužite.

        Tagovi

        brokula no food waste Tjestenina s brokulom

        Podijeli

        PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL

        Najnovije

        otkrivamo tajnu

        | 24. Mar 2023.

        Znate li napraviti domaću majonezu?

        Domaća majoneza
        0

        kratki vodič

        | 03. Mar 2023.

        Smjesu za kekse možete zamrznuti. Evo kako...

        Zamrzavanje tijesta za kekse
        0

        tips&tricks

        | 27. Feb 2023.

        Znate li gdje i kako trebate čuvati kavu?

        Skladištenje kave u zrnu
        0

        vrijedi isprobati!

        | 23. Feb 2023.

        Kako napraviti odličan kruh za sendviče

        Bijeli kruh za sendviče
        0

        TIPS&TRICKS

        | 07. Feb 2023.

        Kako češnjak što dulje održati svježim?

        češnjak
        0

        izbjegnite greške

        | 03. Feb 2023.

        Pet pravila za pripremu savršenog bechamela

        shutterstock_255028519.jpg
        0

        DOBRODOŠLI SAVJETI

        | 23. Jan 2023.

        Kako izbjeći jaja u nekim receptima? Našli smo rješenja…

         jaja
        0

        ZAPAMTITE

        | 17. Jan 2023.

        Ovo su namirnice koje uvijek trebate imati u zamrzivaču

         hrana zamrzivač
        0

        ZA JOŠ UKUSNIJI OBROK

        | 16. Jan 2023.

        Trikovima do savršeno sačuvanog avokada i ukusnog doručka

         avokado
        0

        Najpopularnije

         pohano meso
        0

        POKUŠAJTE I OVAKO

        | 06. Feb 2022.

        Pohamo, ali u pećnici

         brie sir
        0

        PRIČA O SIRU

        | 06. Feb 2022.

        Što je BRIE sir i kako ga poslužiti? Imamo odlične ideje

         Varivo od kvinoje i povrća
        0

        na žlicu

        | 23. Mar 2023.

        Varivo od kvinoje kojem ćete teško odoljeti

         shutterstock_1239647632.jpg
        0

        za svečani ručak

        | 19. Oct 2022.

        Pečene prokulice - prilog koji će zasjeniti dobar komad mesa

         Njoki u umaku s piletinom i gljivama
        0

        Glavno jelo

        | 04. Jun 2022.

        Kremasti njoki s piletinom - ručak iz jedne tave

        • Impresum
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja
        • Kontakt
        Story Sensa Roditelji Smartlife Sportlife Scena Insider Luxury Society
        • Facebook
        • Instagram

        © Adria Media Zagreb d.o.o.