Prilikom izrade kolača, peciva, kruha, palačinki, muffina… jaja su često neophodan sastojak. Ipak, nekad ih želimo izbjeći, bilo zbog alergije, veganske prehrane ili ih jednostavno nemamo kod kuće. I što onda? Portal marthastewart predstavlja nekoliko načina kako izbjeći korištenje jaja u receptima za gore navedena i slična jela. Pa krenimo redom!

Pasirana banana

Za ovu zamjenu upotrijebite ¼ šalice zgnječene zrele banane po jajetu. Imajte na umu da zrelije banane imaju više šećera i vlage, stoga razmislite o smanjenju drugih zaslađivača i tekućina u receptu. Banane su dobra zamjena kod recepata za muffine, kolače, palačinke…

Gazirana voda

Trebat će vam ¼ šalice gazirane vode za svako veće jaje. Najbolje je koristiti u laganijim receptima, poput kolača i kruha. Mjehurići će zadržati zrak, što će dovesti do laganog i pahuljastog gotovog proizvoda", objašnjava Weintraub.

Jogurt

Za ovu zamjenu za jaja koristite ¼ šalice po jajetu. Ovisno o receptu, jogurt može učiniti vaša peciva ekstra vlažnima, pa čak i gnjecavima, što bi moglo biti idealno. Jogurt od kravljeg mlijeka također je odličan za povećanje sadržaja proteina u vašim poslasticama. Međutim, ako morate izbjegavati mliječne proizvode, možete koristiti guste grčke jogurte na biljnoj bazi. Većina drugih nemliječnih jogurta može biti prerijetka da bi zamijenila jaja u pečenju, pa imajte to na umu.

Umak od jabuka

Kod ove zamjene ide ¼ šalice umaka od jabuka po jajetu a preporučuje se nezaslađeni umak. On također recept čini gušćim, ali dodavanje dodatne ½ žličice praška za pecivo pomoći će posvijetliti teksturu. Isprobajte ga u muffinima od borovnice, kruhu od banane ili kolačićima.

Mljeveno sjeme lana i voda

Mljeveno sjeme lana, ili laneno brašno, popularna je zamjena za jaja u veganskoj prehrani. "Kada se jaje zamijeni lanenim sjemenkama, opće pravilo je 1 žlica lanenih sjemenki i 3 žlice vode po jajetu”, piše portal. Sjemenke lana receptima dodaju blag, orašasti okus, što je izvrsno za palačinke, kolače i kekse, a posebno za kruh od banane.