Hladna lubenica pravo je osvježenje u vrućim ljetnim danima. Ovo voće nije samo fino već je i hranjivo, bogato je antioksidansima, sadrži likopen, beta-karoten i vitamin C. Jede se u voćnim salatama, ali i slanim, a lubenica s grilla je idealan je ljetni zalogaj. Prema Food Networku, sastoji se od 92% vode i zbog toga je ljeti najbolje osvježenje.

Rok trajanja lubenice

Jedina mana joj je veličina jer kad je donesemo kući, trebamo je negdje smjestiti. Kako bismo održali svježinu voća i povrća, većinu je najbolje čuvati u hladnjaku. Rok trajanja lubenice je tri do četiri tjedna nakon što je razrezana, ali koji je najbolji način za čuvanje ako bi se održala njezina svježina?

Iako ohlađene lubenice tijekom vrućih ljetnih dana imaju najbolji okus, čuvanje u hladnjaku moglo bi smanjiti količinu nutrijenata, prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Istraživanje je pokazalo kako lubenice pohranjene na sobnoj temperaturi pružaju više hranjivih tvari od ohlađenih ili čak svježe ubranih.

Lubenica se može staviti u hladnjak samo pod dva uvjeta: ako je već bila ohlađena ili ako je već narezana. U suprotnom, čuvanje cijele lubenice u hladnjaku dovodi do neugodnih promjena u okusu, teksturi i boji.

Kako čuvati lubenicu
Shutterstock 

Hranjive tvari u lubenici

Stručnjaci su kroz razdoblje od dva tjedna testirali nekoliko sorti lubenice koje su čuvali na temperaturama od 21°C ,12°C i 5°C. Istraživanje je pokazalo kako su one pohranjene na 21°C imale najveću nutritivnu vrijednost. Razine antioksidansa su bile više u lubenici držanoj na sobnoj temperaturi. Medical News Today objašnjava da je u takvoj lubenici likopen 20% viši, a razina beta-karotena dvostruka veća. Naime, hlađenje može uzrokovati gubitak boje u lubenici, a tamnija boja ukazuje na višu razinu likopena.

Istraživači su zaključili i da lubenica nakon što se ubere, nastavlja proizvoditi neke hranjive tvari. Samo hlađenje voća usporava i u konačnici zaustavlja taj proces. Na temperaturi u hladnjaku može početi propadati za tjedan dana, dok je uobičajeni rok trajanja lubenice tri tjedna do mjesec dana.

Dakle, kada donesete kući lubenicu, najbolje je ostaviti je na sobnoj temperaturi dok je ne odlučite rezati jer tako ćete dobiti što više hranjivih tvari koje vam lubenica može pružiti.

Recept za sladoled od lubenice

A ako vam se jede nešto ledeno okusa lubenice, napravite domaći sladoled od samo tri sastojka:

Sastojci:

lubenica
mlijeko ili jogurt
sok od limuna

Priprema:

Lubenicu očistite od kore i sjemenki, narežite je na kockice, stavite u vrećicu za zamrzivač i ostavite preko noći da se zaledi. Idući dan je stavite u blender, prelijte sokom od limuna i dodajte mlijeko, izmiksajte da dobijete kompaktnu smjesu. Ako je prerijetka, možete dodati još koji komadić lubenice. Prebacite u posudicu koju ćete čuvati u zamrzivaču. Prije posluživanja sladoled ukrasite svježim listićima mente.