Priča o ovim sočnim plodovima dolazi s dalekog Barbadosa gdje se, prije nego što je našao svoj put prema svijetu, nazivao “zabranjenim voćem”. Razlog tom nazivu ostao je nepoznat, ali zato je ovo sočno voće gorkastog okusa postalo poznato. Danas biramo grejp žute ili narančaste boje kore, žućkaste, zelenkaste ili crvenkaste boje mesa, od kojih je upravo onaj crvenkasti najslađi, ali i s najvišim udjelom likopena koji nas štite od teških bolesti. Kao pravi pripadnik porodice agruma grejp je odličan izvor vitamina C.

Pri kupnji birajte plodove koji su teški za svoju veličinu jer to je znak da će biti sočni. Kora neka bude sjajna i bez oštećenja te ih čuvajte na hladnom. Zanimljivo je da je tanja kora znak zrelosti ploda. Osim svjež u voćnim salatama i iscijeđen u sok, grejp je zvijezda brojnih recepata. Upravo je prelazak zime u proljeće odlično vrijeme za uživanje u grejpu jer u kombinaciji s ostalim namirnicama njegova je gorčina dobrodošla. Zato nemojte odoljeti raznim salatama kojima će, osim okusa, podariti i atraktivan izgled, dodajte ga pečenoj piletini, a vrijeme je i za pripremu odličnih marmelada.

Naš odabir su tri slatka i zdrava recepta koja predstavljaju grejp na nov način, kao poslaticu za svako doba dana

Smoothie od grejpa
Sastojci:
1 veći crveni grejp
1 velika mrkva
malo svježeg đumbira
2 dl jogurta
žlica meda
chia sjemenke

Priprema:
U jogurt dodajte 1 žličicu chia sjemenki, dobro promiješajte i ostavite da odstoji 15 minuta. Grejp ogulite i uklonite koštice. Mrkvu operite i ogulite te narežite na manje komade. U blender dodajte jogurt, mrkvu, grejp, đumbir i med te izmiksajte. Po potrebi dodajte još malo meda ili jogurta i poslužite svježe.

Pečeni grejp
Sastojci:
1 veliki grejp
2 žličice meda
malo cimeta

Priprema:
Operite i osušite grejp te ga prepolovite i stavite na lim za pečenje. Premažite svaku polovicu medom i dodajte malo cimeta. Pecite u ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 3 do 5 minuta.

Grejp crumble
Sastojci:
2 naranče
1 crvena naranča
1 grejp
50 g smeđeg šećera
2 žlice kokosov maslac
2 žlice pistacija
3 žlice sjeckanih badema
3 žlice bučinih sjemenki
3 žlice kokosova brašna

Priprema:
Pomiješajte šećer sa žlicom vode i stavite na laganu vatru te kuhajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte kokosov maslac i malo soli, a potom i sjeckane pistacije, bademe i bučine sjemenke. Dobro promiješajte pa stavite na papir za pečenje te pospite kokosovim brašnom. Naranče i grejp narežite na kriške i prelijte karamelom. Stavite u pećnicu ugrijanu na 150 stupnjeva te pecite dok se crumble ne karamelizira i poveže.