Bojanje jaja tradicija je za Uskrs, a u ovim pripremama posebno uživaju djeca. Iako postoji pregršt kupovnih pisanica i kupovnih prehrambenih boja, naljepnica i ukrasa koji olakšavaju ovaj proces, ako ih želite obojiti na prirodan način, provjerite koje sve namirnice možete koristiti za sve boje u spektru.
- Crvena do narančasta - kuhajte jaja u olupinama luka, što više olupina imate to će boja biti intenzivnija i crvenija. Možete koristiti i sok od brusnice ili cikle.
- Ružičasta do crvena - kuhajte jaja s narezanim komadićima cikle ili s crvenim bobičastim voćem.
- Ljubičasta do tamnoplava - kuhajte jaja s crvenim kupusom narezanim na trakice u kombinaciji s čajem od hibiskusa. Ili koristite borovnice i crno vino.
- Zelena - kuhajte jaja u špinatu i svježoj koprivi, s peršinom.
- Plava - kuhajte jaja u borovnicama, ljubičastom ili crvenom kupusu ili soku od crnog grožda.
- Žuta - kuhajte jaja s narančinom koricom, mrkvom, kurkumom.
- Svjetlosmeđa - upotrijebite ljuske od luka.
- Smeđa - možete koristiti kavu.
Kako izbijeliti jaja?
Za što bolji uspjeh i što ljepše pisance, najbolje bi bilo prije ih izbijeliti. Za to će vam trebati voda i ocat u istom omjeru i to količina koja je potrebna da u loncu prekriju sva jaja. Stavite ih kuhati, a nakon što voda i ocat uzavru, počet će se stvarati pjena. Tada ćete smanjiti vatru te žlicom skidati pjenu.
Ostavite jaja da kuhaju deset minuta, a zatim ih isperite hladnom vodom i pod mlazom ih nježno brišite spužvicom ili krpom da bi postala potpuno bijela. Kad kažemo nježno, doista to i mislimo, s obzirom na to da se kuhanjem jaja u octu i vodi stanjuje njihova ljuska te može punknuti prilikom brisanja. Ovako pripremljena jaja nije potrebno kuhati s gore spomenutim namirnicama, već ih samo natopiti u istima uz dodatak octa.
Drugi način korištenja octa za izbjeljivanje jaja
Stavite namirnicu u posudu, prelijte je vodom, a zatim dodajte jaja. Kada voda zavrije, jaja kuhajte još 20 minuta. Zatim ih izvadite iz posude, stavite u čistu staklenku i prelijte tekućinom u kojoj su se kuhala. Dodajte žlicu alkoholnog octa i ostavite jaja u tekućini najmanje 4 sata ili tijekom noći. Zatim izvadite jaja iz tekućine i ostavite ih da se osuše.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice