Nekada je kruh bio glavna namirnica u svakodnevnoj prehrani u svakom kućanstvu, a u novije vrijeme sve ga više ljudi izbjegava ili potpuno izbacuje iz prehrane jer želi smršavjeti. Dobra alternativa je i proteinski kruh, koji vole i poznate žene koje su podijelile svoj recept: Antonija Blaće za proteinske kruščiće od 2 sastojka iDanijela Dvornik za proteinski kruh od sjemenki, zobi i orašastih plodova.

No ako vam je teško odreći se bijelog kruha, peciva i sličnih pekarskih proizvoda, a pazite na liniju, prema Daily Mailu, možda će vam biti lakše uvedete li ovaj trik.

Trik je u tome da kada kupite ili ispečete kruh, stavite ga u zamrzivač. Zašto? Jer poput kuhanja i hlađenja, zamrzavanjem se škrob pretvara u rezistentni škrob. Zvuči čudno, ali to znači da vaše tijelo iz kruha dobiva puno manje kalorija. Rezistentni škrob hrani vaše crijevne bakterije umjesto da se nakuplja i stvara višak.

JE LI KRUH BOLJE ČUVATI NA SOBNOJ TEMPERATURI, HLADNJAKU ILI ZAMRZIVAČU: Iznenadit će vas gdje najbrže postaje ustajali

Nutricionist otkriva kako jesti kruh i pekarske proizvode da se ne udebljate
Shutterstock 

Za većinu ljudi to je dobra stvar, jer veći udio rezistentnog škroba znači da tijelo sporije probavlja zamrznuti kruh, uzrokujući blaži porast šećera u krvi od svježeg kruha, potencijalno smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2.

"Rezistentni škrob znači da vaše tijelo apsorbira manje kalorija i stoga ih je više dostupno vašem mikrobiomu (vašim crijevnim bakterijama), dajući 'dobrim' bakterijama nešto čime se mogu hraniti i razmnožavati", objašnjava nutricionist dr. Michael Mosley.

Najveći problem bijelog kruha je što zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo oslobađa energiju pa podiže razinu šećera u krvi. Ipak, oni koji u obitelji nemaju dijabetičare ne bi trebali brinuti oko konzumacije bijelog kruha, koji je idealno jesti za doručak jer ubrzava metabolizam, tvrde znanstvenici.

Osim toga, zamrzavanjem se najbolje produljuje rok trajanja kruha.