Znate li što je matcha? Matcha je japanski zeleni čaj u prahu koji se priprema od mladih listova, a stoljećima se koristi u japanskim čajnim ceremonijama pripremajući se posebnom tehnikom.

Listići zelenog čaja za proizvodnju matche beru se nekoliko tjedana prije klasične berbe, s grmova koji su skriveni od izravne sunčeve svjetlosti kako bi se skupili listići s visokim udjelom klorofila i aminokiselina. Berba se obavlja ručno, a netom ubrani listići odvajaju se po veličini, uklanjaju im se stabljika i žilice, suše se te posebnom tehnikom na kamenom mlinu melju u sitan fini prah. Čaj od matche priprema se svjež, a karakterizira ga slatkast biljni okus bogat vitaminima i mineralima, a količina antioksidansa u šalici čaja od matche jednaka je onoj za koju bi trebalo ispiti čak deset šalica klasičnog zelenog čaja.

Znanstvene studije pokazale su da je po udjelu antioksidansa matcha bogatija od poznatih supernamirnica kao što su goji bobice, šipak, borovnice, acai bobice, brokula i špinat, a blagotvorna matcha bogata je i vlaknima, klorofilom i vitaminom C, a od minerala selenom, kromom, cinkom i magnezijem.

Okusom podsjeća na alge ili špinat, dakle neutralna je pa se može dodavati u razna jela. Sasvim mala količina dovoljna je da oplemeni okus i izgled jela, stoga je za početak preporučljivo matchu dodavati pomalo. Sadrži i veliku količinu kofeina pa su brojni kavoljupci prepoznali vrijednost praha od kojeg se priprema ukusan matcha latte.

Priprema čaja od matche vrlo je jednostavna. Šalicu zagrijete tako da ulijete vruću vodu pa je izlijete i obrišete šalicu. U toplu šalicu stavite pola žličice praha, prelijete s 1 dcl vruće (ne kipuće) vode te promiješate posebnom četkicom od bambusa energičnim potezima u obliku slova M tako da se zapjeni. Pjenu dekorirajte prahom od matche. Matcha se dodaje u slana i slatka jela, a posebnu pažnju privlače palačinke, muffini i kruh s dodatkom neodoljivog zelenog praha. A mi donosimo recept za pripremu atraktivnog napitka, zdrave zamjene za kavu.