Ako volite princes krafne, predivne male kolačiće od tijesta punjene kremom, isprobajte ovaj recept koji uključuje dvije kreme - od vanilije i karamela kao i najljepšu glazuru. Na ovaj način bit će još raskošnije i elegantnije i izgledom i okusom će oduševiti vaše ukućane i goste.
Sastojci:
Za tijesto:
200 ml vode
50 g maslaca
150 g brašna
prstohvat soli
4 jaja
Za kremu od karamela:
4 žlice šećera
150 ml vrhnja za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja
Za kremu od vanilije:
400 ml mlijeka
50 g pudinga od vanilije
4 žlice šećera
300 ml slatkog vrhnja
Za karamel glazuru:
125 g šećera
45 g maslaca
75 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Za tijesto: U loncu pomiješajte vodu, maslac i sol. Kuhajte dok se maslac ne otopi i sastojci sjedine. Dodajte brašno i brzo miješajte dok se ne dobije tijesto. Stavite u zdjelu i postupno dodajte jaja, cijelo vrijeme miksajući.. Ulijte tijesto u kalup za i istisnite ih na pleh obloženim papirom za pečenje. Između tijesta napravite razmak. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 230°C oko 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 200°C i pecite još 10 minuta. Ne otvarajte vrata pećnice za to vrijeme. Tijesto prepolovite.
Karamel nadjev: Otopite šećer, pa dodajte vrhnje za kuhanje koje ste prethodno zagrijali. Dobro izmiješajte i ulijte u posudu. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Izmiksajte slatko vrhnje pa dodajte ohlađeni karamel i sjedinite mikserom. Pospremite u hladnjak.
Krema od vanilije: Puding pomiješajte s 100 ml mlijeka da nema grudica. Preostalo mlijeko ulijte u posudu i dodajte šećer. Kada se zagrije dodajte puding i kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Izlijte u zdjelu i prekrijte prozirnom folijom pa ostavite da se ohladi. Izmiksajte slatko vrhnje pa dodajte ohlađenu kremu od vanilije i izmiksajte. Čuvajte u hladnjaku.
Za glazuru: Otopite šećer te dodajte maslac i kuhajte dok ne zavrije. Zatim ulijte vrhnje za kuhanje i kuhajte još nekoliko minuta uz stalno miješanje. Gornju polovicu tijesta umočite u glazuru i rasporedite po plehu. Slažite umočenom stranom prema gore da se osuši.
Na dio tijesta koji nije umočen u glazuru prvo izlijte kremu od vanilije, zatim nadjev od karamele (pomoću slastičarske vrećice), pa prekrijte tijestom koje ste umočili u glazuru (tj. da je glazura na vrhu).
Detaljnu pripremu pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice