Linzeri su najpoznatiji blagdanski keksići, napravljeni od prhkog tijesta i nadjeveni slojem fine marmelade. Oblik kolačića može varirati, a obično su okrugli, u obliku srca ili zvjezdica - s prepoznatljivim izrezima na prednjoj strani.

Dobra je vijest da mogu dugo stajati u zatvorenoj kutiji, na suhom i hladnom. Prije konzumacije pospite ih sa šećerom u prahu!

Linzeri

Sastojci:
170 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
korica jednog limuna
1 žumanjak
1 žličica ekstrakta vanilije
160 g glatkog brašna
70 g bademovog brašna
¼ žličice soli
marmelada po izboru
šećer u prahu

Priprema:
U posudi umutite maslac, šećer i koricu limuna dok ne dobijete pahuljastu i svjetlu smjesu. Dodajte žumanjak i vaniliju i tucite dok se smjesa ne sjedini. U drugoj zdjeli pomiješajte glatko brašno, bademovo brašno i sol. Brašno dodajte smjesi maslaca i jaja pa mijesite dok ne dobijete tijesto. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, oblikujte u disk, zamotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekša kako bi ga lakše razvaljali. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini na debljinu od pola centimetra pa izrežite oblike.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a dva lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Prebacite krugove na papir za pečenje, ostatke tijesta ponovno umijesite i, ako je potrebno, ponovno kratko stavite u hladnjak. Izrezane kolačiće stavite u hladnjak na 30 minuta. Dok se prva polovica hladi, od druge polovice tijesta izrežite gornje polovice, te s najmanjim kalupom za kolače izrežite malu rupicu na sredini tijesta. Stavite u hladnjak na 30 minuta. Pecite 12-15 minuta ili dok rubovi keksića lagano ne počnu dobivati boju. Pečene kekse prebacite na rešetku i pričekajte da se u potpunosti ohlade. Stavite gornju stranu keksića na lim te ih pospite šećerom u prahu. Preostale kolačiće okrenite ravnom stranom prema gore i nadjenite ih marmeladom po izboru. Na vrh stavite gornju polovicu keksića posutu šećerom u prahu. U slast!