Za kuglof možemo reći da je kralj blagdanskog stola. Iako se za blagdane priprema pregršt sitnih kolačića, keksića, kuglof je postao tradicija i kod nas. Jednostavno se priprema, mogu se kombinirati različiti sastojci, a može se i ukrasiti po želji.
U ovaj kuglof ide popularan eggnog, odnosno liker od jaja, tradicionalno alkoholno piće koje možete i sami skuhati, ili kupiti već gotov. Od domaćih jaja kuhale su i ga i naše bake, iako je najveću popularnost stekao u američkim božićnim filmovima.
Sastojci:
5 jaja
200 g šećera u prahu
vanilin šećer
250 ml likera od jaja
250 ml ulja
150 g brašna
150 g škrobnog brašna
20 g kakaa u prahu
25 g kockica od čokolade
prašak za pecivo
žlica šećera u prahu
1/4 žličice kakaa u prahu
malo sjeckane čokolade
Priprema:
Pjenasto istucite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Zatim umiješajte liker i ulje. Posebno pomiješajte brašno, prašak za pecivo i škrobno brašno, prosijte na pjenu od jaja i sve zajedno dobro izmiješajte. Ulijte pola smjese u namašćeni kalup, a u drugu polovicu umiješajte kakao i čokoladu. Ulijte tamnu smjesu za tijesto u svijetlu, a zatim prođite vilicom kroz njih kako biste stvorili mramorni uzorak.
Pecite kolač na 175°C 60-70 minuta. Zatim izvadite, ostavite da se hladi u kalupu 20 minuta. Okrenite ga na rešetku da se potpuno ohladi. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu, kakaom i nasjeckanom čokoladom.
Izvor: Lepa i srećna
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice