Na blagdanskom stolu nezaobilazni su i čupavci, mekani žuti biskvit umočen u čokoladu i uvaljan u kokos. Ovaj kolač potječe iz Australije, a u originalu se zove Lamington cake ili lamingtons. Ovo je originalan i najjednostavniji recept za ove omiljene kolače.
Sastojci
Za biskvit:
3 jaja
10 žlica šećera
13 žlica ulja
1 dl mlijeka
16 žlica brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za preljev/glazuru:
1,5 dl mlijeka
150 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
200 g kokosa
150 g šećera
Izmiksajte
Umutite jaja, vanilin šećer i šećer pa dodajte mlijeko i ulje, ali stalno miksajte. Dodajte pola brašna - u drugu polovicu dodajte prašak za pecivo i promiješajte. Brašno je najbolje prosijati i tako dodati u smjesu.
Pecite
Lim za pečenje nauljite i pospite s malo brašna, izlijte smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Pecite desetak do 15 minuta (kad se biskvit počne odvajati od kalupa, gotov je).
Pripremite glazuru
Pečeni biskvit ostavite da se malo ohladi pa ga narežite na kocke. Glazuru pripremite kuhanjem mlijeka sa šećerom (na laganoj vatri, paziti da mlijeko ne zagori). Kad mlijeko prokuha dodajte maslac i čokoladu. Neprestano miješajte dok smjesa ponovno ne zavrije. Maknite sa štednjaka i ohladite smjesu dok ne bude mlaka.
Uvaljajte
Biskvit izrezan u kocke uvaljati u glazuru pa u kokosovo brašno. Ako su kocke previše natopljene glazurom pričekajte da se "ocijede".
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice