Možda će vas iznenaditi, ali francuska svilena pita uopće nije francuska. Recept je osmislila Amerikanka Betty Cooper za natjecanje Pillsbury Bake Off 1951. godine kada je osvojila drugo mjesto. Zanimljivo je da Amerikanci, kad god je nešto vrlo otmjeno, misle da to mora biti povezano s dalekom zemljom. Izgleda da ih je ova ljupka, bogata i dekadentna pita podsjetila na Francusku pa je tako i dobila ime. 

Originalna pita se pripremala od sirovih jaja umućenih u maslac, šećer i otopljenu čokoladu. Radi se o vrlo gustoj i svilenkastoj čokoladnoj kremi koja je slična mousseu. No ako nemate jaja kojima znate porijeklo, možete ih lagano skuhati na pari sa šećerom.

Recept za francusku svilenu pitu

Sastojci:

200 g mljevenog keksa
85 g maslaca

Za nadjev:

200 g šećera
170 g maslaca
85 g tamne čokolade
3 jaja
2 žlice likera ili ruma
šlag za ukras

Recept za francusku svilenu pitu
Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Keks pomiješajte s maslacem, pa miksajte dok ne dobijete vlažnu smjesu. Smjesu prstima utisnite u protvan. Pecite 10 do 12 minuta, odnosno dok podloga ne postane čvrsta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.

Za nadjev mikserom umutite omekšali maslac i šećer u glatku kremu pa u smjesu dodajte otopljenu čokoladu i liker. Postupno dodajte jedno po jedno jaje i mutite dok ne dobijete glatku jednoličnu kremu. Premažite ga preko ohlađene podloge i stavite u hladnjak na tri do četiri sata. Prije posluživanja umutite šlag i premažite pitu.

  Izvor: Stvar ukusa