Griz je svestrana namirnica koja se u prošlosti puno više koristila u kuhinji, a posebno u kolačima. Ovu jednostavnu i praktičnu namirnicu svi pamtimo kao najfiniji doručak iz djetinjstva, toplo skuhan i posipan kakaom ili čokoladom u prahu. Na sličan način priprema se i palenta. Od griza se takožer pripremaju najfinije domaće noklice za juhu.
Od griza možete pripremiti fine kolače u kombinaciji s čokoladom ili voćem, a na portalu StvarUkusa pronašli smo recept za koji uopće ne morate paliti pećnicu jer se peče u tavi! Trebate samo skuhati griz, dodati mu suho voće po želji, a kolač je brzo pečen.
Sastojci
500 ml mlijeka
50 g pčeničnog griza
35 g šećera
1 žličica vanilin šećera
50 g suhog voća po izboru
Recept za kolač od griza iz tave
Skuhajte griz
Mlijeko, vanilin šećer i šećer ulijte u lonac i pustite da zavrije. Postepeno dodajte griz i cijelo vrijeme miješajte dok se ne zgusne i nema grudica. Potrebno mu je oko 10 minuta da se zgusne.
Pripremite suho voće
Suho voće prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite i nasjeckajte na sitne komadiće pa dodajte u griz i promiješajte.
Pecite
Smjesu izlijte u tavu premazanu maslacem i ispecite s obje strane.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice