Nekada su se recepti prenosili s koljena na koljeno, zapisivali u bilježnice ili papire koji su se umetali u bilježnice koje su se zatim nasljeđivale od mame i baka. U današnje vrijeme recepti se šire internetom, a posebno brzo postaju popularni na društvenim mrežama kao što je TikTok.

Trenutno je hit Gâteau invisible Aux Pommes, francuski kolač koji se doslovno prevodi kao "kolač s nevidljivim jabukama". Tanko narezane jabuke prekrivaju se tijestom, a nakon što je pečen, kolač izgleda poput kreme sa slojevima gotovo nevidljivih jabuka. Obično se peče u kalupu za kruh, a za rezanje jabuka najbolje je koristiti mandolinu za rezanje. Ovaj desert popularan je i vizualno privlačan, na kraju ga možete ukrasiti listićima badema. 

Isprobajte recept koji smo pronašli na blogu HungryHappens.

Postupak pogledajte u videu:

Sastojci

  • 4 jabuke
  • 3 jaja
  • 2/3 šalice mlijeka, malo zagrijanog
  • 3 žlice maslaca, otopljenog
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice brašna
  • 1/2 šalice šećera u prahu
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli

Recept za kolač s nevidljivim jabukama

16:03
Korak 1

Izmiksajte

Izmiksajte jaja, mlijeko, maslac i vaniliju. Dodajte brašno, šećer u prahu, cimet, prašak za pecivo i sol i miksajte dok ne postane glatko.

16:08
Korak 2

Ogulite jabuke

Ogulite jabuke, izvadite im jezgru i narežite ih na jako tanke kriške, možete uz pomoć mandoline za rezanje.

16:09
Korak 3

Pomiješajte

Dodajte ih u zdjelu i pomiješajte s tijestom. Prebacite smjesu u kalup za kruh i nježno poravnajte sve komadiće koji strše. Ravnomjerno izlijte preostalo tijesto do vrha kalupa. 

16:14
Korak 4

Pecite

Stavite u pećnicu i pecite 50-60 minuta na 180 stupnjeva.

Recept za francuski kolač s nevidljivim jabukama
Shutterstock 

16:14
Korak 5

Ohladite

Ostavite 10 minuta da se stegne u kalupu pa kolač premjestite na rešetku da se ohladi još 15 minuta. 

16:15
Korak 6

Ukrasite

Po želji pospite šećerom u prahu ili listićima badema.