Omiljenu talijansku slasticu bez pečenja koja savršeno paše uz kavu, voli i filmska diva i dobitnica Oscara Sophia Loren. Legendarna 89-godišnja glumica poznata je po svojoj izjavi da svoj izgled, odnosno sve što vidite na njoj duguje špagetima, još jednom talijanskom specijalitetu, a tiramisu je pripremala na ovaj način.

Sastojci:

  • 3 jaja (odvojiti žumanjke i bjelanjke)
  • 5 žlica šećera
  • 170 g mascarpone sira
  • oko 36 komada piškota
  • 1 šalica likera od naranče
  • 1 šalica espresso kave
  • 60 grama čokolade za kuhanje, naribane
  • ½ šalice kakaa u prahu

Priprema:

Žumanjke i šećer dobro izmiksajte. U drugoj posudi istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. U trećoj, većoj zdjeli pomiješajte smjesu žumanjaka i šećera s mascarpone sirom pa dodajte snijeg od bjelanjaka da dobijete kremastu smjesu.

Piškote slažite gusto, jedan do drugog, na tanjur za posluživanje veličine otprilike 25 cm. Žlicom prelijte otprilike pola likera od naranče i pola espressa po piškoti.

Piškote prelijte mješavinom mascarponea i naribane čokolade te pospite s nešto više od pola količine kakaa. Zatim stavite drugi sloj piškota i prelijte ostatkom likera i espressa.

Ostavite tiramisu u hladnjaku da odstoji (zato ga je najbolje pripremiti dan ranije). Neposredno prije posluživanja pospite preostalim kakaom.