Kolači pite koji se pripremaju od prhkog tijesta i sa sočnim nadjevom, mnogima su omiljeni. Zato vam u nastavku donosimo tri recepta za najukusnije slatke pite.
1. Američka pita s kokosom
Sastojci:
4 jaja
3/4 šalice šećera
4 žlice maslaca
1/2 šalice brašna
2 šalice mlijeka
1 šalica naribanog kokosa
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
Priprema:
Jaja, šećer, maslac i vaniliju izmiksajte. Dodajte muškatni oraščić, brašno i mlijeko pa još izmiksajte. Pjenjačom umiješajte kokos. Namastite tepsiju ili obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 55 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotova pa izvadite da se ohladi. Režite tek kada se potpuno ohladi.
2. Medena pita
Sastojci:
1 pakiranje kora
450 ml vode
220 g margarina
250 g šećera
250 g čokolade
300 g mljevenog keksa
3 žlice ulja
2 žlice mlijeka
Priprema:
Skuhajte vodu, šećer i margarin dok se ne rastopi. Zatim dodajte 100 g čokolade, ugasite i miješajte dok se čokolada ne otopi. Dodajte mljeveni keks i sve dobro sjedinite. Svaku koru obilno namažite kremom, osim zadnju.
Za glazuru otopite preostalu čokoladu, dvije žlice mlijeka i tri žlice ulja, pa prelijte posljednju koru i ostavite pitu na hladnom mjestu da se stegne.
3. Engleska banoffee pita
Sastojci
Tijesto:
125g maslaca
275g mljevenog keksa
Nadjev:
175 g maslaca
175 g šećera
397 g slatkog kondenziranog mlijeka
2 srednje banane
150 g vrhnja za šlag u prahu
šećer u prahu po ukusu
hladnog mlijeka koliko je potrebno za šlag
čokolada za dekoraciju
Priprema:
Maslac otopite na laganoj vatri pa ga pomiješajte s mljevenim keksima. Pripremljeno tijesto dobro utisnite u dno kalupa i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi. Izmiksajte maslac i šećer.
Stavite na vatru i uz miješanje zagrijavajte dok se ne rastopi. Ulijte kondenzirano mlijeko i uz stalno miješanje, od trenutka kada zavrije, kuhajte na laganoj vatri oko 10-15 minuta, dok se smjesa ne zgusne. Masu prelijte preko ohlađenog tijesta, pa ostavite da se ohladi i stegne.
Banane narežite na kolutove i rasporedite po nadjevu te ostavite da se ohladi. Izmiksajte šlag po uputama s mlijekom i šećerom u prahu. Umućeni šlag nanesite preko banana te ukrasite po želji naribanom čokoladom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice