Galette s jabukama i ružmarinom je slastica koja spaja klasične okuse s neočekivanim, aromatičnim dodatkom. Ovaj rustikalni hrskavi desert savršen je za one koji vole kombinirati slatke i začinske note. Bilo da je poslužite toplo uz kuglicu sladoleda od vanilije ili hladno uz šalicu čaja, ova galetta će osvojiti srca svih koji je probaju.

Sastojci:

  • 8 jabuka (875 g)
  • 3 male grančice ružmarina
  • 60 g šećera
  • 30 g maslaca
  • 1 žlica mlijeka
  • šlag

Tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • 125 g maslaca
  • 90 ml ledene vode

Priprema:

Za tijesto promiješajte brašno, šećer i pola žličice soli. Hladan maslac brzo umiješajte u brašno, ostavljajući komadiće maslaca u smjesi jer će to osigurati da vam tijesto bude ljuskavo. Pokapajte u ledenu vode, lopaticom izvadite tijesto bez previše rada, a zatim rukama oblikujte tijesto u disk. Prekrijte papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata. 

Zagrijte pećnicu na 200°C, na dobro pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto u grubi krug od 35 cm i stavite na vrlo malo pobrašnjenu tepsiju.  

Rasporedite jabuke preko tijesta, ostavljajući 5 cm sloodnog tijesta za preklop kao obrub, i rasporedite grančice ružamrina oko izrezanog voća. Pospite preko 60 g šećera i komadića maslaca. Savijte rubove preko voća, zatim premažite obrub mlijekom i pospite tijesto dodatnim šećerom. 

Pecite 1 sat i 10 minuta dok ne poprimi duboku žutosmeđu boju. Ohladite glette na pladnju i dok je još vruće, koristite veliku lopaticu da biste ga oslobodili od dna posude. 

Možete poslužiti uz šlag na vrhu. 

Izvor: Delicious