Galette s jabukama i ružmarinom je slastica koja spaja klasične okuse s neočekivanim, aromatičnim dodatkom. Ovaj rustikalni hrskavi desert savršen je za one koji vole kombinirati slatke i začinske note. Bilo da je poslužite toplo uz kuglicu sladoleda od vanilije ili hladno uz šalicu čaja, ova galetta će osvojiti srca svih koji je probaju.
Sastojci:
- 8 jabuka (875 g)
- 3 male grančice ružmarina
- 60 g šećera
- 30 g maslaca
- 1 žlica mlijeka
- šlag
Tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 2 žlice šećera
- 125 g maslaca
- 90 ml ledene vode
Priprema:
Za tijesto promiješajte brašno, šećer i pola žličice soli. Hladan maslac brzo umiješajte u brašno, ostavljajući komadiće maslaca u smjesi jer će to osigurati da vam tijesto bude ljuskavo. Pokapajte u ledenu vode, lopaticom izvadite tijesto bez previše rada, a zatim rukama oblikujte tijesto u disk. Prekrijte papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata.
Zagrijte pećnicu na 200°C, na dobro pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto u grubi krug od 35 cm i stavite na vrlo malo pobrašnjenu tepsiju.
Rasporedite jabuke preko tijesta, ostavljajući 5 cm sloodnog tijesta za preklop kao obrub, i rasporedite grančice ružamrina oko izrezanog voća. Pospite preko 60 g šećera i komadića maslaca. Savijte rubove preko voća, zatim premažite obrub mlijekom i pospite tijesto dodatnim šećerom.
Pecite 1 sat i 10 minuta dok ne poprimi duboku žutosmeđu boju. Ohladite glette na pladnju i dok je još vruće, koristite veliku lopaticu da biste ga oslobodili od dna posude.
Možete poslužiti uz šlag na vrhu.
Izvor: Delicious
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice