Panna cotta je klasični talijanski desert poznat po svojoj kremastoj teksturi i zavodljivoj slatkoći. Ovaj osvježavajući desert savršen je za tople dane kada želite nešto slatko, a jednostavno. U kombinaciji s grčkim jogurtom dobiva novu dimenziju, jogurt desertu daje blagu kiselkost i kremastu teksturu. Servirajte s medom i bobičastim voćem na vrhu.

Sastojci:

  • 60 g vrhnje za šlag
  • 1 žlica želatine
  • 240 ml mlijeko
  • 85 g med
  • 1 mahuna vanilije
  • prstohvat soli
  • 500 g grčki jogurt
  • kupine/maline

Priprema:

U posudi pomiješajte vrhnje i želatinu dok se ne sjedine. Ostavite da odstoji dok ne omekša. U međuvremenu, u posudi na srednjoj vatri kuhajte mlijeko, med, vaniliju i sol, miješajući dok se med ne otopi. Pustite da lagano kuha, a zatim maknite s vatre. Dodajte smjesu želatine i miješajte dok se ne otopi. Dodajte jogurt i miješajte dok se ne sjedini.

Podijelite smjesu od jogurta na 6 zdjelice i raspodijelite na lim za pečenje. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak dok se ne ohladi i stegne, najmanje 4 sata ili preko noći.

Izvadite panna cotte, prelijte bobičastim voćem i malo meda.