Baklava je poznata istočnoeuropska poslastica najčešće punjena orašatim plodovima i zaslađena sirupom ili medom. Kolač se sastoji od jako puno listova savijače, a svaki je premazan maslacem. Prije dovršetka pripreme potrebno je listove narezati na pravilne komade.

Mi vam donosimo dručiju verziju baklave od one klasične. Baklava od čokolade je slatka poslastica koju ćete zavoljeti nakon samo jednog zalogaja. 

Sastojci:

  • 450 g tortiranih oraha
  • 75 g crne čokolade
  • 100 g tahinija
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 600 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 2x270 g paketa tijesta za savijače
  • 6 klinčića
  • 1 mali štapić cimeta
  • 1 žlica limunskog soka

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Pomiješajte sitno nasjeckajte orahe sa sitnom nasjeckanom čokoladom, tahinijem, cimetom i 50 g šećera te podijelite na 3 jednaka dijela.

Otopite maslac u maloj tavi na laganoj vatri, polako ulijte bistri maslac u zdjelu i uklonite mutnu tekućinu iz maslaca koja je ostala u tavi. Trebali biste imati oko 200 g pročišćenog maslaca.

Razmotajte listove filo tijesta i složite ih u jednu veliku hrpu. Koristeći dno pleha ili posude za pečenje kao šablonu, izrežite oko posude tako da listovi tijesta dobro prianjaju u podlogu. Trebali biste imati 28 listova pa ćete možda trebati malo preklapati i spojiti neke veće ukrase kako biste dobili odgovarajuću veličinu. Sve ih složite i ostavite sa strane, pokrijte lagano vlažnom kuhinjskom krpom.

Premažite dno i stranice kalupa malo pročišćenog maslaca. Stavite 1 sloj tijesta na dno kalupa, zatim ravnomjerno premažite s još maslaca. Ponavljajte dok ne posložite 10 listova tijesta. Raspršite jednu trećinu smjese oraha oraha/čokolade u ravnomjernom sloju po vrhu tijesta, zatim prekrijte s još 3 lista maslacem namazanog tijesta. Ponovite još jednom, a zatim pospite preko preostale mješavine orah/šećera i prekrijte s preostalih 12 listova filo tijesta, premažući maslacem između svakog lista.

Slatka i hrskava domaća baklava od čokolade
Shutterstock 

Velikim oštrim nožem izrežite baklavu na komade veličine porcija. Da biste to učinili, izrežite ga uzdužno na 4 ili 5 traka jednake veličine, a zatim poprijeko pod kutom da biste dobili male komadiće u obliku dijamanta. Prelijte preostalim maslacem.

Baklavu pecite 1 sat dok ne postane hrskava i zlatna. U međuvremenu skuhajte sirup. Preostalih 550 g šećera, klinčiće, štapić cimeta i 350 ml vode stavite u lonac i miješajte na vatri dok se šećer ne otopi. Pustite da zakipi i kuhajte dok ne postigne 100 stupnjeva na termometru. Uklonite cijele začine šupljikavom žlicom (bacite), dodajte limunov sok i odložite na jednu stranu.

Čim izvadite baklavu iz pećnice, ponovno zakuhajte sirup od limuna. Povećajte temperaturu pećnice na 180 stupnjeva. Oštrim nožem prođite po rezovima kako biste bili sigurni da je svaki komad odvojen, a zatim prelijte kipućim sirupom. Vratiti u pećnicu na 5 minuta.

Izvadite baklavu iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi. Prođite nožem duž rezova, a zatim pažljivo izvadite iz kalupa.

Izvor: Delicious.