Kolači pite koji se pripremaju s korama, poput medene pite, bijele pite, mađarice... bili su obavezne slastice u našem djetinjstvu. Za razliku od kolača od dizanog tijesta, kompliciranijih kremastih torti, ovi jednostavniji kolači pripremaju se brže pa su praktični i tijekom radnog tjedna. 

Pripremite medenu pitu na starinski način i dodajte čokoladnu glazuru.

Sastojci:

Za kore:

  • 50 g masti
  • 3 žlice meda
  • 90 g šećera
  • 5 kašika mlijeka
  • 1,5 žličica sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 500 g glatkog brašna

Za nadjev:

  • 0,5 l mlijeka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 6 kašika pšeničnog griza
  • 1 limun
  • 300 g margarina
Starinski recept za medenu pitu s čokoladom
Shutterstock 

Za glazuru:

  • 250 g čokolade
  • 100 g margarina

Priprema:

Pomiješajte mast, šećer, med, jaja, mlijeko i sodu bikarbonu. Dodajte brašno i zamijesite tijesto te ga podijelite na tri dijela. Svaki dio tanko razvući i peći u pećnici na 200 stupnjeva dok kore ne porumene.

Zatim napraviti nadjev tako što ćete pomiješati griz i malo mlijeka. Preostalo mlijeko i šećer zakuhajte. Kad ste skuhali griz ostavite da se ohladi pa u njega ulijte margarin i sok od limuna.

Nadjev podijeliti na dva dijela. Poredajte kore i premažite, završiti s trećom korom. Ostavite preko noći u frižideru i sutradan otopite čokoladu s margarinom i glazurom prelijte kolač.

Nadjev podijeliti na dva dijela. Ređati kore i filovati, završiti sa trećom korom. Ostavite preko noći u frižideru i sutradan otopite čokoladu sa margarinom i glazurom prelijte kolač.