Preporučujemo da u pripremi poširanih krušaka upotrijebite vino koje volite i pristupačno je, poput cabernet sauvignona ili pak merlota srednjeg cjenovnog ranga. Isto pravilo vrijedi ako se odlučite i za varijantu ovog deserta s bijelim vinom.
Poslužite toplo, s mascarponeom, tučenim vrhnjem ili kuglicom sladoleda.
Kruške poširane u vinu
Sastojci:
100 g šećera
kora jedne naranče
8 klinčića
1 štapić cimeta
500 ml crvenog vina
120 ml vode
2 žličice ekstrakta vanilije
5 kruškaka
Priprema:
Stavite sve sastojke osim krušaka u lonac. Uzmite veći lonac kako bi i kruške stale kasnije u njega. Zakuhajte crno vino i miješajte dok se šećer ne rastopi. Ogulite kruške i stavite ih u crveno vino. Pustite da se kruške pirjaju na srednje niskoj temperaturi 25 minuta te ih okrećite svakih pet minuta. Kada kruške omekšaju, maknite lonac s vatre i ostavite ih u tekućini da se ohlade.
Prije posluživanja izvadite kruške i stavite ih na tanjur te ih lagano prekrijte plastičnom folijom. Zagrijte preostalo vino u loncu i pustite da prokuha. Pirjajte nekoliko minuta dok se tekućina malo ne zgusne u sirup. Vrijeme kuhanja ovisi o tome koliko je tekućine ostalo, pa pripazite na to. Ako je sirup pregust, dodajte malo i dobro promiješajte. Maknite foliju, prelijte kruške sirupom i poslužite uz tučeno vrhnje, mascarpone ili kuglicu sladoleda.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice