Preporučujemo da u pripremi poširanih krušaka upotrijebite vino koje volite i pristupačno je, poput cabernet sauvignona ili pak merlota srednjeg cjenovnog ranga. Isto pravilo vrijedi ako se odlučite i za varijantu ovog deserta s bijelim vinom.

Poslužite toplo, s mascarponeom, tučenim vrhnjem ili kuglicom sladoleda.

Kruške poširane u vinu

Sastojci:

100 g šećera
kora jedne naranče
8 klinčića
1 štapić cimeta
500 ml crvenog vina
120 ml vode
2 žličice ekstrakta vanilije
5 kruškaka

Priprema:

Stavite sve sastojke osim krušaka u lonac. Uzmite veći lonac kako bi i kruške stale kasnije u njega. Zakuhajte crno vino i miješajte dok se šećer ne rastopi. Ogulite kruške i stavite ih u crveno vino. Pustite da se kruške pirjaju na srednje niskoj temperaturi 25 minuta te ih okrećite svakih pet minuta. Kada kruške omekšaju, maknite lonac s vatre i ostavite ih u tekućini da se ohlade.

Prije posluživanja izvadite kruške i stavite ih na tanjur te ih lagano prekrijte plastičnom folijom. Zagrijte preostalo vino u loncu i pustite da prokuha. Pirjajte nekoliko minuta dok se tekućina malo ne zgusne u sirup. Vrijeme kuhanja ovisi o tome koliko je tekućine ostalo, pa pripazite na to. Ako je sirup pregust, dodajte malo i dobro promiješajte. Maknite foliju, prelijte kruške sirupom i poslužite uz tučeno vrhnje, mascarpone ili kuglicu sladoleda.