Ovi neodoljivi keksići sastoje se od naribane mrkve, mljevenog lana, zobenih pahuljica te zobenog i bademovog brašna. Budući da mljeveni lan odrađuje funkciju povezivanja smjese umjesto jaja, keksići su prikladni i za vegane.

Keksići s mrkvom

Sastojci:

2 žlice mljevenog lana
5 žlica tople vode
130 g zobenog brašna
150 g zobenih pahuljica
50 g bademovog brašna
½ žličice sode bikarbone
½ žličice praška za pecivo
1 žličica cimeta
½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
½ žličice soli
3 mrkve srednje veličine
120 g maslaca od badema
50 g kokosovog ulja
100 g javorovog sirupa
1 žličica ekstrakta vanilije
50 g oraha

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i obložite dva lima za pečenje papirom za pečenje. U manjoj zdjelici pomiješajte mljeveni lan i toplu vodu pa ostavite pet minuta sa strane da se zgusne. U većoj zdjeli pomiješajte zobeno brašno, zobene pahuljice, bademovo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu cimet, muškatni oraščić i sol. Mrkvu operite i naribajte, a orahe narežite na sitno. U srednjoj zdjeli pomiješajte naribanu mrkvu, bademov maslac, rastopljeno kokosovo ulje, javorov sirup i ekstrakt vanilije. Dodajte i mješavinu lana i vode i sjedinite. Dodajte mokre sastojke suhima i miješajte dok se ne sjedine. Ubacite i narezane orahe.

Većom žlicom ili grabilicom za sladoled zagrabite smjesu, oblikujte veću kuglicu i stavite na pripremljene limove. Pecite 20 do 25 minuta, dok rubovi ne porumene. Izvadite iz pećnice i ostavite ih pet minuta na limu, a zatim ih premjestite na rešetku da se u potpunosti ohlade.