Budući da se i vremenom i kalendarski približavamo jeseni, na red su stigli i recepti s bundevom. Jedan od naših favorita je kremasti cheesecake s bundevom!
U pripremi podloge možete koristiti petit kekse, speculaas kekse ili neke druge kekse koji su se dosad pokazali kao dobar izbor. U slast!
Cheesecake s pireom od bundeve
Sastojci za podlogu:
80-100 g rastopljenog maslaca
300 g keksa po izboru
1 bjelanjak
Sastojci za nadjev:
800 g krem sira
450 g pirea od bundeve
200 g smeđeg šećera
50 g glatkog brašna
5 jaja
1 žumanjak
400 ml slatkog vrhnja
cimet
30 g nasjeckanih oraha
3 žlice karamel preljeva
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a kalup za torte promjera 22 centimetara dobro namastite i obložite papirom za pečenje. Veću količinu vodu stavite na vatru da zavrije. Omotajte dno i stranice kalupa s tri sloja prozirne folije, a zatim s tri sloja aluminijske folije kako bi kalup tijekom pečenja ostao suh. Pripremite i veći kvadratni lim za pečenje, a u njega presavijte i stavite čistu kuhinju krpu.
U blenderu ili multipraktiku blendajte kekse, dodajte maslac pa kratko pulsirajte. Smjesu lagano utisnite u kalup i pecite deset minuta. Izvadite iz pećnice, premažite bjelanjkom i pecite još tri minute. Za nadjev stavite krem sir u veću zdjelu te ga miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte pire od bundeve, šećer, i brašno pa ponovno miksajte dok se sastojci ne sjedine. Nemojte gasiti mikser, ali oprezno i postupno dodajte jaja i žumanjak. Nadjev izlijte na podlogu od keksa, a kalup za tortu stavite na kuhinjsku krpu u lim za pečenje. U lim za pečenje ulijte kipuću vodu tako da dođe do polovica stijenka od kalupa za tortu. Pecite deset minuta, zatim smanjite temperaturu na 110 stupnjeva i pecite još 1 sat i 30 minuta.
Isključite pećnicu, malčice rastvorite vrata pećnice i ostavite tortu tako da se hladi otprilike dva sata. Izvadite iz pećnice i ohladite preko noći. Ohlađenu tortu od sira oprezno izvadite iz kalupa i prebacite na stalak za torte. Slatko vrhnje istucite u šlag, a orahe ugrubo nasjeckajte. Šlag žlicom nanesite na kolač, pospite s malo cimeta i nasjeckanih oraha pa pokapajte preljevom od karamele prije posluživanja.U slast!
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice