Sacher torta omiljena je narudžba u bečkim kavanama još od prve polovice 19. stoljeća. Ova jednostavna torta sastoji se od tamnog biskvita, sloja pekmeza od marelice i čokolade te se obično servira sa žlicom tučenog vrhnja.

Jedino po čemu se ovaj recept razlikuje od originalnog je bademovo brašno, koje je odličan dodatak, ali nije nužno. Vrijedi spomenuti i kako se torta treba dobro ohladiti prije rezanja. Budite strpljivi!

Sacher torta

Sastojci za biskvit:

  • 150 g čokolade (50 % kakaa)
  • 6 jaja
  • 120 g glatkog brašna
  • 60 g bademovog brašna
  • ¼ žličice soli
  • 170 g maslaca sobne temperature
  • 200 g šećera

Ostali sastojci:

  • 300 g pekmeza od marelice
  • 2 žlice ruma
  • 100 g šećera u prahu
  • 250 g čokolade (50 % kakaa)
  • 120 ml vode

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Dobro namastite okrugli kalup promjera 22 centimetara i obložite dno papirom za pečenje.
  2. Rastopite čokoladu i ostavite da se hladi dok pripremate biskvit.
  3. Bjelanjke odvojite od žumanjaka pa ih istucite u čvrsti snijeg.
  4. U drugoj posudi pomiješajte glatko brašno s bademovim i dodajte sol.
  5. U zasebnoj posudi miksajte maslac i šećer. Postepeno dodajte žumanjke i miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte čokoladu i miješajte dok se sastojci ne sjedine.
  6. Dodajte i brašno pa kratko miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
  7. Postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka te ga lagano umiješajte sa špatulom.
  8. Prebacite u pripremljeni kalup te lagano zagladite vrh. Pecite 40 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha. Pustite da se biskvit hladi 30 minuta, a potom skinite obruč i pričekajte da se biskvit u potpunosti ohladi. Preokrenite tortu na tanjur i maknite papir za pečenje. Pomoću noža ili konca narežite biskvit na tri jednaka tanka biskvita.
  9. U pekmez dodajte rum ili žlicu do dvije vode i kratko zagrijte na laganoj vatri.
  10. Biskvit stavite na rešetku, a ispod rešetke papir za pečenje. Prvi sloj premažite pekmezom i poklopite s drugim koji isto premažete i poklopite sa zadnjim slojem.
  11. Ostatak pekmeza pomiješajte sa žlicom vode te premažite tortu sa svih strana. Koristite kist kako bi lakše premazali površinu torte i rubove.
  12. Stavite tortu u hladnjak na 20 minuta, a za to vrijeme pripremite glazuru.
  13. Čokoladu razlomite na manje komade ili je usitnite nožem. Na pari otopite šećer u vodi pa dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok ne dobijete glatku teksturu. Ako vam se glazura čini pregusta, dodajte još žlicu do dvije vruće vode.
  14. Pričekajte par minuta da glazura ne bude vruća, a zatim ju izlijte preko torte.
  15. Prebacite tortu u hladnjak i pustite da odstoji preko noći. Narežite i po želji servirajte s tučenim vrhnjem.