Sitna plava riba kao što su srdele, inćuni i papaline izvrsna je za soljenje i mariniranje, ali i pripremu na gradelama i prženje te je osnova malih zalogaja i ukusnih salata. Popularnost zahvaljuje i tome što sadrži obilje nutrijenata – bjelančevina, omega-3 masnih kiselina, vitamina B2, B3 i B12, vitamina D, fosfora, selena, kalcija, željeza, joda i bakra. Zato je uvijek dobra prilika za uživanje u ovoj ribi, poput pripreme sočne pogače s inćunima a čiji okus možete prilagoditi svojim navikama odabirom začina i začinskog bilja.

Za tijesto:
230 g oštrog brašna
sol
900 g luka
svježe mljeveni papar
1 žličica šećera
1 žličica suhog kvasca
1 žlica maslinova ulja

Za umak:
4 žlice maslinova ulja
3 češnja češnjaka
1 grančica majčine dušice
1 lovorov list
100 g inćuna
12 kom crnih maslina
papar

Priprema:
Za tijesto u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, žličicu soli i malo papra. U drugu zdjelu ulijte 1,5 dl mlake vode pa umiješajte šećer i kvasac uz neprestano miješanje vilicom. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se ne zapjeni te pomiješajte obje mješavine. Zamijesite tijesto, prema potrebi dodajte nekoliko žlica mlake vode. Premjestite na pobrašnjenu podlogu te mijesite desetak minuta. Oblikujte u kuglu, vratite u zdjelu i pokrijte kuhinjskom krpom. Na toplom neka se diže oko sat vremena. Luk i češnjak oljuštite i nasjeckajte. U tavi zagrijte ulje, popržite luk, češnjak, začinsko bilje i lovorov list. Pirjajte poklopljeno oko sat vremena uz povremeno dodavanje malo vode. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a tijesto zamijesite na pobrašnjenoj površini te razvaljate na veličinu kalupa. Cijelu površinu izbodite vilicom i premažite prženim lukom. Inćune prerežite napola po dužini. U redovima u tijesto utisnite masline te preko luka dodajte inćune. Poprskajte s malo maslinova ulja te popaprite. Pecite oko 25 minuta i toplo poslužite uz zelenu salatu.