Svinjski file ili lungić smatra se najukusnijim dijelom svinjskog mesa. Na YouTube kanalu The Stay At Home Chef pronašli smo recept za sočnu marinadu u kojoj ga možete pripremiti.
Sastojci:
- 700 g svinjskog filea
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 žlice smeđeg šećera
- 5 češnja češnjaka
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žlica soja umaka
- 1 žlica octa
- 1 žličica mljevene gorušice (može i običan senf)
Priprema:
U posudi pomiješajte maslinovo ulje, smeđi šećer, češnjak, limunov sok, sojin umak, ocat, mljevenu gorušicu, sol i papar. Stavite meso (cijeli komad, ne odreske) u zdjelu, pa ga prelijte marinadom. Dobro promiješajte, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 4 sata ili preko noći.
U dobro zagrijanoj tavi prvo popržite meso po 2 minute s obje strane i ulijte malo marinade. Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite oko 15 minuta. Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta prije posluživanja.
U videu pogledajte postupak pripreme:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice