Svinjski file ili lungić smatra se najukusnijim dijelom svinjskog mesa. Na YouTube kanalu The Stay At Home Chef pronašli smo recept za sočnu marinadu u kojoj ga možete pripremiti.

Sastojci:

  • 700 g svinjskog filea
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 5 češnja češnjaka
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žlica octa
  • 1 žličica mljevene gorušice (može i običan senf)

Priprema:

U posudi pomiješajte maslinovo ulje, smeđi šećer, češnjak, limunov sok, sojin umak, ocat, mljevenu gorušicu, sol i papar. Stavite meso (cijeli komad, ne odreske) u zdjelu, pa ga prelijte marinadom. Dobro promiješajte, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 4 sata ili preko noći.

U dobro zagrijanoj tavi prvo popržite meso po 2 minute s obje strane i ulijte malo marinade. Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite oko 15 minuta. Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta prije posluživanja.

U videu pogledajte postupak pripreme: