Tražite li ideje za raznovrsne priloge, a da nisu uobičajeni poput krumpira, riže ili tjestenine, a želite jesti zdravije i uvesti više povrća u svoju prehranu, svakako isprobajte "rižu" od cvjetače. Cvjetača je zdravo povrće iz obitelji kupusnjača i ne spada u najpopularnije namirnice, ali rado se priprema tijekom zime kad nam treba nutritivno bogata hrana. Obogatite ovaj prilog začinskim bilje poput peršina, kopra, korijandera ili bosiljka, maslacem ili maslinovim uljem.
Sastojci
1 glavica cvjetače
70 g badema
2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
¼ žličice soli
¼ žličice papra
15 g svježeg začinskog bilja
1 žlica limunovog soka
Kako pripremiti rižu od cvjetače
Usitnite
Cvjetaču očistite, uklonite tvrde dijelove, narežite na veće cvjetove i ubacite u multipraktik. Miksajte dok ne dobijete mala zrnca odnosno cvjetaču koja izgledom podsjećaju na rižu. Prebacite na čistu kuhinjsku krpu i lagano pritisnite kako bi krpa upila višak vlage.
Tostirajte
Bademe sitno nasjeckajte i dodajte u tavu na srednje jaku vatru. Kratko ih tostirajte, otprilike tri minute. Pržene bademe prebacite u zdjelu i ostavite sa strane.
Pržite
Vratite tavu na vatru i dodajte maslac ili maslinovo ulje. Protisnite češnjak, ubacite ga u tavu i pržite 30 sekundi.
Kuhajte
Dodajte usitnjenu cvjetaču, sol i papar pa kuhajte, povremeno miješajući, deset minuta. Riža od cvjetače trebala bi postati hrskava i dobiti laganu svjetlo smeđu boju.
Umiješajte
Maknite s vatre pa umiješajte narezano svježe začinsko bilje, limunov sok, pržene bademe, probajte pa dodatno začinite soli ili dodajte još malo limunovog soka.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice