Tražite li ideje za raznovrsne priloge, a da nisu uobičajeni poput krumpira, riže ili tjestenine, a želite jesti zdravije i uvesti više povrća u svoju prehranu, svakako isprobajte "rižu" od cvjetače. Cvjetača je zdravo povrće iz obitelji kupusnjača i ne spada u najpopularnije namirnice, ali rado se priprema tijekom zime kad nam treba nutritivno bogata hrana. Obogatite ovaj prilog začinskim bilje poput peršina, kopra, korijandera ili bosiljka, maslacem ili maslinovim uljem.

Sastojci

1 glavica cvjetače
70 g badema
2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
¼ žličice soli
¼ žličice papra
15 g svježeg začinskog bilja
1 žlica limunovog soka

Kako pripremiti rižu od cvjetače

15:14
Korak 1

Usitnite

Cvjetaču očistite, uklonite tvrde dijelove, narežite na veće cvjetove i ubacite u multipraktik. Miksajte dok ne dobijete mala zrnca odnosno cvjetaču koja izgledom podsjećaju na rižu. Prebacite na čistu kuhinjsku krpu i lagano pritisnite kako bi krpa upila višak vlage.

15:16
Korak 2

Tostirajte

Bademe sitno nasjeckajte i dodajte u tavu na srednje jaku vatru. Kratko ih tostirajte, otprilike tri minute. Pržene bademe prebacite u zdjelu i ostavite sa strane.

15:16
Korak 3

Pržite

Vratite tavu na vatru i dodajte maslac ili maslinovo ulje. Protisnite češnjak, ubacite ga u tavu i pržite 30 sekundi.

15:16
Korak 4

Kuhajte

Dodajte usitnjenu cvjetaču, sol i papar pa kuhajte, povremeno miješajući, deset minuta. Riža od cvjetače trebala bi postati hrskava i dobiti laganu svjetlo smeđu boju.

15:16
Korak 5

Umiješajte

Maknite s vatre pa umiješajte narezano svježe začinsko bilje, limunov sok, pržene bademe, probajte pa dodatno začinite soli ili dodajte još malo limunovog soka.