Kupus je jedna od najpopularnijih zimskih namirnica, posebno kiseli, ali kad planirate jelovnik nikako nemojte zanemariti cvjetaču, kelj, brokulu i prokulice. Povrće iz porodice kupusnjača može se pripremiti na razne načine, a najčešće ih jedemo u varivima. Cvjetača je popularna i pohana ili pržena, a najčešće se poslužuje kao prilog ili predjelo ili pak vegetarijansko glavno jelo.

S portala StvarUkusa donosimo vam recept za odreske od cvjetače u maslacu s kaparima i posipane krušnim mrvicama.

Sastojci

2 glavice cvjetače
200 ml maslinovog ulja
300 g maslaca
200 g krušnih mrvica
vezica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
8 žlica kapara, ocijeđenih i grubo nasjeckanih

Recept za odreske od cvjetače

9:30
Korak 1

Narežite

Svaku cvjetaču narežite na četvrtine pa stavite u pleh. 

9:36
Korak 2

Ispecite

Prelijte s 100 ml maslinova ulja i 100 g maslaca pa pecite 15-20 minuta dok izvana ne postane hrskava i zlatna, a iznutra mekana.

9:36
Korak 3

Pržite

Preostalih 100 ml ulja zagrijte u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte krušne mrvice i pržite uz povremeno miješanje dok ne porumene i postanu hrskavi.

9:36
Korak 4

Začinite

Prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi. Umiješajte nasjeckani peršin i začinite po ukusu solju i paprom.

9:37
Korak 5

Otopite maslac s kaparima

Otopite preostalih 200 g maslaca na laganoj vatri dok ne dobije boju. Makni s vatre i umijesaj nasjeckane kapare.

9:43
Korak 6

Prelijte

Za posluživanje obilno pokapajte maslac od kapara preko cvjetače, a zatim pospite krušnim mrvicama.