Kupus je jedna od najpopularnijih zimskih namirnica, posebno kiseli, ali kad planirate jelovnik nikako nemojte zanemariti cvjetaču, kelj, brokulu i prokulice. Povrće iz porodice kupusnjača može se pripremiti na razne načine, a najčešće ih jedemo u varivima. Cvjetača je popularna i pohana ili pržena, a najčešće se poslužuje kao prilog ili predjelo ili pak vegetarijansko glavno jelo.
S portala StvarUkusa donosimo vam recept za odreske od cvjetače u maslacu s kaparima i posipane krušnim mrvicama.
Sastojci
2 glavice cvjetače
200 ml maslinovog ulja
300 g maslaca
200 g krušnih mrvica
vezica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
8 žlica kapara, ocijeđenih i grubo nasjeckanih
Recept za odreske od cvjetače
Narežite
Svaku cvjetaču narežite na četvrtine pa stavite u pleh.
Ispecite
Prelijte s 100 ml maslinova ulja i 100 g maslaca pa pecite 15-20 minuta dok izvana ne postane hrskava i zlatna, a iznutra mekana.
Pržite
Preostalih 100 ml ulja zagrijte u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte krušne mrvice i pržite uz povremeno miješanje dok ne porumene i postanu hrskavi.
Začinite
Prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi. Umiješajte nasjeckani peršin i začinite po ukusu solju i paprom.
Otopite maslac s kaparima
Otopite preostalih 200 g maslaca na laganoj vatri dok ne dobije boju. Makni s vatre i umijesaj nasjeckane kapare.
Prelijte
Za posluživanje obilno pokapajte maslac od kapara preko cvjetače, a zatim pospite krušnim mrvicama.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice