Francuska i ruska salata omiljen su dodatak svakom blagdanskom stolu, a mogu se jesti kao predjelo, prilog ili salata. Postoji bezbroj recepata za ovo jelo koje se značajno razlikuje od originala, Olivier salate. Čak postoje rasprave oko sastojaka, odnosno ide li jabuka u francusku salatu ili ne.
U ovom receptu nema krumpira, ali ide šunka. Pripremite ukusno predjelo u obliku torte, izgledat će predivno na blagdanskom stolu, a okus je fenomenalan da je možete jesti kao samostalan obrok.
Sastojci
1 ljubičasti luk
1 žličica šećera
1/2 žličice soli
1 žlica octa
vruća voda
200 g šunke
1 mrkva
200 g sira
1 jabuka
3 jajeta
majoneza
Pripremite luk
Luk narežite na kolutove, pa malo izgnječite rukama. Dodajte šećer, sol i ocat, pa prelijte kipućom vodom. Ostavite 10-ak minuta.
Skuhajte
Skuhajte jaja, naribajte i mrkvu, sir i jabuku. Šunku narežite na kockice. Procijedite luk. U zdjelu stavite pola količine luka, zatim pola količine šunke. Prelijte majonezom. Zatim pola količine jaja i pola količine sira. Opet je na redu majoneza. Pola količine mrkve, zatim cijela količina jabuka i ostatak šunke. Prelijte majonezom. Zatim preostali luk i jaja, pa opet majoneza. A onda preostala mrkva, majoneza, pa sir.
Pripremu pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice