Blagdanski stol središnje je mjesto u kući oko kojeg se okuplja cijela obitelj. U našoj zemlji za Božić tradicionalno se jede pečena purica, guska, patka ili pile, za razliku od Nove godine kada se jede odojak ili svinjsko pečenje. Prema običajima za sreću u novoj godini jede se svinjetina jer "rova prema naprijed" za razliku od peradi koje čeprka prema nazad.
Ako ste odabrali pečenu puricu, predlažemo vam da je pečete uz povrće koje će se natopiti sokom od mesa, a možete joj dodati i domaće mlince, vrlo jednostavno ih je napraviti po našem receptu.
Sastojci
- purica od oko 3 kg
- 3 mrkve
- korijen celera
- korijen peršina
- 2 luka
- 6 žlica otopljenog maslaca
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1 svežanj peršinova ili celerova lišća
Pripremite povrće
Operite i krupno narežite mrkve, korijen celera, peršina, luk.
Pripremite puricu
Korjenasto povrće i luk stavite u posudu za pečenje, a na njega puricu koju ste natrljali solju i paprom. Premažite je rastopljenim maslacem, stavite u pećnicu i pecite 30 do 45 minuta na 180.
Pecite
Potom u posudu ulijte čašu hladne vode, a puricu labavo prekrijte aluminijskom folijom. Temperaturu smanjite na 160 stupnjeva i pecite još 2 sata uz povremeno podlijevanje.
Ostavite da odstoji
Prije rezanja ostavite je da odstoji najmanje 30 minuta. Poslužite s povrćem s kojim se pekla te s umakom od pečenja.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice