Blagdanski stol središnje je mjesto u kući oko kojeg se okuplja cijela obitelj. U našoj zemlji za Božić tradicionalno se jede pečena purica, guska, patka ili pile, za razliku od Nove godine kada se jede odojak ili svinjsko pečenje. Prema običajima za sreću u novoj godini jede se svinjetina jer "rova prema naprijed" za razliku od peradi koje čeprka prema nazad.

Ako ste odabrali pečenu puricu, predlažemo vam da je pečete uz povrće koje će se natopiti sokom od mesa, a možete joj dodati i domaće mlince, vrlo jednostavno ih je napraviti po našem receptu.

Sastojci

  • purica od oko 3 kg
  • 3 mrkve
  • korijen celera
  • korijen peršina
  • 2 luka
  • 6 žlica otopljenog maslaca
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1 svežanj peršinova ili celerova lišća
15:33
Korak 1

Pripremite povrće

Operite i krupno narežite mrkve, korijen celera, peršina, luk.

15:45
Korak 2

Pripremite puricu

Korjenasto povrće i luk stavite u posudu za pečenje, a na njega puricu koju ste natrljali solju i paprom. Premažite je rastopljenim maslacem, stavite u pećnicu i pecite 30 do 45 minuta na 180.

15:46
Korak 3

Pecite

Potom u posudu ulijte čašu hladne vode, a puricu labavo prekrijte aluminijskom folijom. Temperaturu smanjite na 160 stupnjeva i pecite još 2 sata uz povremeno podlijevanje.

15:47
Korak 4

Ostavite da odstoji 

Prije rezanja ostavite je da odstoji najmanje 30 minuta. Poslužite s povrćem s kojim se pekla te s umakom od pečenja.