Uskrs je kao i Božić i drugi veliki blagdani, ali i sve velike svečanosti, nezamisliv bez kolača od dizanog tijesta. U kontinentalnoj Hrvatskoj najpoznatiji takvi kolači su orehnjača i makovnjača.
Za dizano tijesto najvažnije pravilo je da je prostorija u kojoj ga pripremate topla, bez propuha. Topla prostorija važna je jer se kvasac sam i u tijestu diže 3 puta, prvi put kad stavite kvasac da se aktivira, pa kad zamijesite glatko tijesto i ponovno kad štrudlu složite u kalup ili na tepsiju prije nego je stavite u pećnicu.
Recept za orahnjaču
Sastojci:
- pola kocke svježeg kvasca
- 300 ml toplog mlijeka
- 100 g šećera
- 600 g glatkog brašna
- 100 g svinjske masti
- 1 jaje
- naribana korica limuna
Nadjev od oraha:
- 200 g mljevenih oraha
- 100 ml vrućeg mlijeka
- 50 g šećera
Priprema:
U mlako mlijeko razmrvite kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da se aktivira oko 10 minuta. Dodajte ga u brašno pomiješano s ostalim sastojcima i zamijesite tijesto. Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom da se diže najmanje sat vremena. Za nadjev pomiješajte sve sastojke. Tijesto razvaljajte u pravokutni oblik debljine pola centimetra. Rasporedite nadjev pa tijesto zarolajte u oblik štrudle. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Ako ih pečete više ostavite razmak između jer će tijekom pečenja narasti. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu oko sat vremena prije pečenja. Peku se u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 45 minuta. (zadnjih 15 minuta pokrijte folijom).
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice