Uskrs je kao i Božić i drugi veliki blagdani, ali i sve velike svečanosti, nezamisliv bez kolača od dizanog tijesta. U kontinentalnoj Hrvatskoj najpoznatiji takvi kolači su orehnjača i makovnjača.

Za dizano tijesto najvažnije pravilo je da je prostorija u kojoj ga pripremate topla, bez propuha. Topla prostorija važna je jer se kvasac sam i u tijestu diže 3 puta, prvi put kad stavite kvasac da se aktivira, pa kad zamijesite glatko tijesto i ponovno kad štrudlu složite u kalup ili na tepsiju prije nego je stavite u pećnicu.

Recept za orahnjaču

Sastojci:

  • pola kocke svježeg kvasca
  • 300 ml toplog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 600 g glatkog brašna
  • 100 g svinjske masti
  • 1 jaje
  • naribana korica limuna

Nadjev od oraha:

  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 ml vrućeg mlijeka
  • 50 g šećera

Priprema:

U mlako mlijeko razmrvite kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da se aktivira oko 10 minuta. Dodajte ga u brašno pomiješano s ostalim sastojcima i zamijesite tijesto. Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom da se diže najmanje sat vremena. Za nadjev pomiješajte sve sastojke. Tijesto razvaljajte u pravokutni oblik debljine pola centimetra. Rasporedite nadjev pa tijesto zarolajte u oblik štrudle. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Ako ih pečete više ostavite razmak između jer će tijekom pečenja narasti. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu oko sat vremena prije pečenja. Peku se u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 45 minuta. (zadnjih 15 minuta pokrijte folijom).